Rađenović: Presečki i Šimunac se više boje naručitelja nego veće kazne

NAPADAČI na Igora Rađenovića osuđeni su danas na tri, odnosno tri godine i dva mjeseca zatvora zbog pokušaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda, rekla je sutkinja Sanja Mazalin.

Miodrag Šimunac osuđen je na tri godine zatvora što je maksimalna zakonski predviđena kazna za kazneno djelo teške ozljede u pokušaju, dok je Nikoli Presečkom izrečena tek donekle blaža kazna od dvije godine i deset mjeseci zatvora.

Rađenović zadovoljan

"Nisam iznenađen visinom presude s obzirom na brutalnosti i bahatost", rekao je za Index Igor Rađenović kada smo ga upitali da komentira prvostupanjsku presudu Šimuncu i Presečkom. Rađenović je dodao kako je obrana napadača na sudu bila postavljena prilično nerealno i imaginarno s obzirom na cijeli slučaj.

Podsjetio je kako je napadačima odvjetništvo prvo nudilo manju kaznu, do dvije godine zatvora, i da su Šimunac i Presečki to odbili. Očito se više boje svog naručitelja, nego veće zatvorske kazne, komentirao je Rađenović. Izravno upitan misli li kako će uskoro biti pronađeni i nalogodavci napada, bivši je šef Zagrebačkih cesta optimističan.

"Mislim kako će se otkriti nalogodavci. Uostalom i policija u svojim priopćenjima govori kako su na tragu nalogodavaca stoga i ja vjerujem kako će nalogodavci doživjeti istu sudbinu kao i izvršitelji. A to bi bilo uhićenje i sudska kazna za ono što su učinili", kazao je Rađenović dodajući kako je zadovoljan postignutim. Naime, kako je pojasnio, u početku su se pojavile bojazni kako izvršitelji neće biti uhićeni i osuđeni, a na koncu se to sve pokazalo neistinitim.

Bez komentara o nalogodavcima

No, zanimljivo je kako smo Rađenovića upitali, s obzirom na njegov današnji optimizam, ima li saznanja u svojim kontaktima s policijom kako će nalogodavci zaista biti uskoro otkriveni.

"Nažalost, tako nešto ne mogu vam komentirati", kazao je Rađenović ponovivši još jednom kako je uvjeren da će nalogodavce snaći ista sudbina kao i izvršitelje napada.

Presečkom dodana četiri mjeseca

Recimo i to kako je danas sutkinja Mazalin obrazložila u svojoj presudi kako je  izrečena blaža zatvorska kazna Presečkom zbog toga što nije kao prvooptuženi pripremao napad na Rađenovića od listopada 2007. godine. Mazalin je nadalje kazala kako tijekom procesa nije utvrđen naručitelj napada. Tek je utvrđeno kako je naručitelj Šimuncu dao tri tisuće eura kako bi ozlijedio Rađenovića a potonji je Presečkom dao petsto eura da sudjeluje u napadu.

Presečkom je osim toga dodano četiri mjeseca zato što je u svibnju 2007. godine osuđen na pet mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od godinu dana. Optuženi su temeljem svih točki optužnice a da je riječ o pokušaju teškog tjelesnog ozljeđivanja potvrđuje to što je Presečki Rađenovića pošpricao prvo sprejem suzavcem nakon čega je Šimunac nekoliko puta metalnom šipkom opalio direktora Zagrebačkih cesta po glavi a da se pritom napadnuti nije branio niti izmicao.

Ne radite predstavu

U obrazloženju izrečene maksimalne zatvorske kazne Mazalin je navela koristoljublje koje je motiviralo osuđene da se upuste u ovaj pothvat komentirajući da je to sramotno i jadno.

Kako je riječ o nepravomoćnoj presudi a Mazalin smatra da bi osuđeni kazneno djelo mogli ponoviti određeno im je produljenje pritvora. Šimunac je na to rekao sutkinji kako "to mogu i u zatvoru" na što je ona uzvratila "Ne radite predstavu". Šimunac se nije ušutkao pa je kazao: "Ne radim ja predstave nego vi".

Branitelji nisu zadovoljni presudama, pozivaju se na nezakonitost u postupanju policije 

Šimunčev odvjetnik Nenad Škare kazao je da nije zadovoljan izrečenom presudom, poglavito zbog toga što smatra i dalje da je postojala nezakonitost u postupanju policije. "Bojim se da je namjera takve nezakonitosti i dalje u cilju ostvarenja što već efikasnosti rada policije. U tom pravcu će žalba biti usmjerena, jer nas nezakonitost u radu policije vodi u sustav iz kojeg smo izašli", objašnjava Škare dodajući kako je procesom prikrivene "prava istina".

Odvjetnik Presečkog Mario Medak ja istaknuo kako njegov klijent ostaje kod svojih navoda, te da će se žalbom na jednak način pobijati optužnica. "Moj branjenik nije počinio djelo koje mu se stavlja na teret", kaže Medak.

"Kada sudovi donose odluke na temelju dokaza koji su prikupljeni protivno Ustavu i zakonom zajamčenim prava obrane, tada odašilju tijelima državne vlasti, posebno policiji da dokaze mogu prikupljati na način protivno Ustavu i zakonom zajamčeni  pravima", upozorio je Medak.

Ig.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara