Radnici 3. maja prekinuli štrajk, tvornici uplaćena pozajmica od 960.000 kuna

Radnici 3. maja prekinuli štrajk, tvornici uplaćena pozajmica od 960.000 kuna

Ilustracija: 3maj.hr

ŠTRAJK u Tvornici industrijske i brodske opreme 3. maj (TIBO),  koji je trajao od početka prosinca, prekinut je danas, a tvornici je uplaćeno 960.000 kuna iz druge tranše pozajmice za plaće od pulske Uljanik grupe.

Radnici matuljske tvornice prošlog tjedna u većini su se izjasnili za prekid štrajka i nastavak proizvodnje, pa je Štrajkaški odbor donio odluku o prekidu štrajka, izjavio je za Hinu povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Željko Bilić dodavši da radnici danas jesu prekinuli štrajk, ali da još nema materijala za rad, kao ni grijanja.

Bilić je još rekao da je radnicima predložio da ipak povuku sve ovrhe za plaće, kao moguću slamku spasa za tvornicu, iako, dodao je, osobno ne može jamčiti da tvornica u konačnici neće završiti u stečaju.

Iz Uprave TIBO-a su prošloga tjedna zamolili radnike da povuku ovrhe kako bi svi radnici bili u ravnopravnom položaju, da im se potom isplati dio neisplaćenih plaća i nastavi proizvodnja.

Član Uprave Matko Pekić danas je izjavio da je Uljanik uplatio drugu tranšu pozajmice od 960.000 kuna, ali i da još dosta radnika nije povuklo ovrhe na Fini, te da će o tome ovisiti kako će i koliko plaća biti isplaćeno iz te svote, a koliko će biti potrebno za ovrhe. Dodao je da je štrajk prekinut i očekuje se dostava repromaterijala za proizvodnju.

Brodogradilište 3. maj (Uljanik grupa) nedavno je upisalo založno pravo na zemljište TIBO-a u vrijednosti od 8,5 milijuna kuna. Prva hipoteka od 3,5 milijuna kuna odnosi se na avanse za novogradnju, a druga od 5 milijuna kuna na pozajmicu Uljanika za isplatu plaća u TIBO-u u tri tranše.

Radnici i sindikat nadali su se da će tvornicu kupiti Uljanik, ali je jedinu ponudu na javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica TIBO-a predao samoborski DIV, kojemu bi uskoro trebali  biti ponuđeni uvjeti kupnje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara