Radnici Brodotrogira trebali bi ovaj tjedan dobiti plaće, zasad ništa od štrajka

Radnici Brodotrogira trebali bi ovaj tjedan dobiti plaće, zasad ništa od štrajka
Foto: Ivo Čagalj/ Pixsell

OKO 800 radnika Brodotrogira trebali bi do kraja ovoga tjedna dobiti plaće za srpanj zbog čega je štrajk privremeno odgođen, no plaće će im biti umanjene, potvrdio je glavni sindikalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Andro Belas, i to odmah nakon što je u tom škveru završio sastanak sindikalaca s Upravom, kojem je nazočio i vlasnik Danko Končar.

Belas je Hini izjavio kako su iz Uprave brodogradilišta obećali plaće radnicima isplatiti do kraja ovoga tjedna, odnosno u četvrtak, najkasnije petak, pa je sindikatu i radnicima ostalo pričekati do kraja tjedna i vidjeti hoće li plaće zaista biti.

"Po zakonskoj odredbi i kolektivnom ugovoru, 15. kolovoza je rok do kada je trebala biti isplaćena plaća za srpanj, a kako ona nije bila, imali smo period od pet dana kada se pokušavalo nešto napraviti da se plaće isplate. S obzirom da je sve to prošlo, pokrenuli smo mirenje jer nismo imali nikakve informacije", rekao je.

"Sada nam je Uprava obećala tu plaću do kraja tjedna, a s obzirom da sam vječni optimist nadam se da će ona biti i isplaćena. S ovom i ovakvom situacijom ne možemo biti zadovoljni. Uprava je obećala i rekla da će i ovoga puta plaće biti umanjene za jedan stimulativni dio", dodao je.

Nelikvidnost firme je jedan od glavnih problema

Belas tvrdi kako u Upravi kao glavni razlog nedostatka novca za plaće radnika navode nelikvidnost Brodotrogira, do koje je došlo zato što im nisu plaćeni poslovi koje su prethodno obavljali.

Potvrđuje kako ta nelikvidnost već dugo traje, ali i kao veliki problem ističe nedostatak pravog brodograđevnog posla u kojem bi se na navozima gradili brodovi, ne nužno veliki, te radili poslovi koji mogu uposliti sve tamošnje škverske radnike i kapacitete.

"Ovako kada nema posla manje-više svi ćemo zaista postati višak, a to sve urušava djelatnost i sam Brodotrogir. Nije laka situacija", zaključio je Belas.

Trogirski škver je pet posljednjih godina u vlasništvu Danka Končara. Restrukturiran je, no unatoč tome teško dolazi do novih poslova koji bi mu donosili prihode od kojih bi bez problema imao za plaće radnika. Plaće im kasne, stimulativni dio im se smanjuje, svoj novac ne dobivaju ni dobavljači, ali ni kooperanti, te se sve više govori o otkazima uz otpremnine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara