Radnici "Dalmatinke" novim detaljima dokazuju nezakonitost rada Tuđen-Mazuth

ČLANOVI Stožera za obranu prava potraživanja bivših radnika sinjske Tvornice konca "Dalmatinka" i njihova pravna zastupnica, splitska odvjetnica Doris Košta danas su novinarima iznijeli nove pojedinosti i dokumentaciju kojom dokazuju da je bivša stečajna upraviteljica "Dalmatinke" Blanka Tuđen-Mazuth nezakonito postupila u prodaji te tvornice talijanskoj tvrtki "La Distributice".

Najavili su i kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe u Vladi jer "po pojedinim vladinim odlukama" zaključuju da je "netko znao što Tuđen-Mazuth radi", a tražit će odgovornost i stečjanoga suca Mladena Žužula zbog isplate 71.000 eura na njezin račun.

Stečajna upraviteljica, koja je u pritvoru u vezi s drugim stečajnim slučajem, pogodovala je talijanskim kupcima na nekoliko načina, rekli su predstavnici stožera na današnjoj konferenciji za novinare u Sinju, istaknuvši da su pritom najviše oštećeni bivši radnici "Dalmatinke" koji još nisu dobili ni lipe od neisplaćenih plaća i otpremnina u vrijednosti 30 milijuna kuna.

Novi vlasnik još nije uplatio niti cijeli iznos naveden u ugovoru o kupoprodaji, a riječ je o 507.000 eura, rekli su predstavnici Stožera.

Blanka Tuđen-Mazuth stalno je tvrdila da je mjesecima prije formalne provedbe kupoprodajnog ugovora "Dalmatinku" u stečaju dala u najam talijanskim kucima. Međutim, nigdje nema ni traga o tom najmu, ni o uplatama najamnine, kažu predstavnici stožera.

Osim toga, navode dalje predstavnici stožera, po nalogu stečajne upraviteljice radnicima koji su ostali u radnom odnosu s novim vlasnikom tvornice isplaćene su plaće za kolovoz 2002. iako je od 1. kolovoza novi kupac preuzeo tvornicu i radnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blanka Tuđen-Mazuth Talijanima je prodala tvornicu za samo 3.700.000 kuna, iako procijenjena vrijednost iznosi 50 milijuna kuna, kažu članovi stožera.

"Podnijet ćemo kaznenu prijavu i protiv nepoznate osobe u Vladi Republike Hrvatske jer nas upravo pojedine vladine odluke upućuju na zaključak da je netko moćan znao što sve stečajna upraviteljica smjera i radi".

"Također ćemo tražiti odgovornost stečajnoga suca Mladena Žužula, koji je nedavnom isplatom Blanki Tuđen-Mazuth 71.000 eura na njezin žiroračun dodatno oštetio bivše radnike i druge vjerovnike", rekli su predstavnici stožera. To je novac od prodaje jednog poslovnog prostora tvornice u središtu Sinja a, kako je jučer rečeno na Vjerovničkom odboru "Dalmatinke", trebao je biti namijenjen za podmirenje barem dijela tražbina bivših radnika.

Zastupnica radnika Doris Košta ustvrdila je da će bivši radnici dobiti sve što im je priznato tijekom stečajnog postupka. To će im, uvjerena je ona, isplatiti država i to "ako ne milom, onda pravnom silom".

Umjesto Blanke Tuđen-Mazuth, koja je u pritvoru zbog sumnje u korupciju u slučaju "Dalmacije" Dugi Rat, za stečajnog upravitelja sinjske "Dalmatinke" imenovan je Arsen Lozina. Stečajno vijeće nije prihvatilo izvješće o reviziji stečajnog postupka tvornice, koje je izradio također pritvoreni revizor Milan Buljan, a temeljitu će reviziju obaviti nova revizorska kuća.

Otvaranjem stečaja "Dalamtinke" njezinih 450 radnika ostalo je bez posla.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara