Radnici su se odrekli 60 milijuna kuna da bi Pivac preuzeo Kraš

Radnici su se odrekli 60 milijuna kuna da bi Pivac preuzeo Kraš
Foto: Hina

RADNICI Kraša u subotu su odlučili svoje dionice prodati Mesnoj industriji Braća Pivac usprkos tome što su imali znatno povoljniju ponudu Kappa Star Limiteda, kompanije u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića.

Pivac nudio 60 milijuna kuna manje od Šaranovića
 
Naime, MIB Pivac im je nudio 861,20 kuna po dionici, što je oko 238 milijuna kuna za paket od 276.441 dionice koliko drži Kraš ESOP, tvrtka u kojoj su "parkirane" radničke dionice. Šaranović je dao ponudu od 1075 kuna po dionici, tako da bi cijeli paket platio oko 297 milijuna kuna, ili oko 60 milijuna kuna više u odnosu na MIB Pivac. 
 
Koja sila je natjerala radnike da prihvate nepovoljniju ponudu, znaju samo oni, no njihova odluka dovest će MIB Pivac do gotovo 50-postotnog udjela u Krašu.

Šaranović za Index: Spremni smo biti manjinski dioničar
 
Nebojša Šaranović tako nije uspio preuzeti Kraš. Trenutno drži preko 26 posto dionica, a u izjavi za Index ponovio je da je spreman biti manjinski dioničar i aktivno sudjelovati u upravljanju kompanijom.
 
"Kao što smo više puta rekli, mi smo spremni biti aktivan manjinski dioničar u Krašu, čije će djelovanje biti usmjereno na dobrobit kompanije i radnika. U skladu s paketom koji posjedujemo zalagat ćemo se da se Kraš dodatno razvija, da se otvaraju nova radna mjesta i razvija proizvodnja u Hrvatskoj", kaže Šaranović.
 
Bit će zanimljivo pratiti kako će nakon ovog vlasničkog preslagivanja izgledati upravljanje Krašem s obzirom na to da je dugo godina apsolutnu vlast imala prokuristica Marica Vidaković, iako je MIB Pivac već dulje vrijeme bio najveći pojedinačni dioničar. S obzirom na to da Kraš ESOP, odnosno radnici, ispada iz vlasničke strukture, pitanje je hoće li ona i dalje voditi Kraš ili je stiglo vrijeme za penziju.

Cijena dionice Kraša snažno pala nakon što je Šaranović prestao kupovati
 
Što se tiče Šaranovića, on je jučer, sudeći po cijeni i prometima, prestao kupovati dionice Kraša pa je cijena pala na 720 kuna, odnosno niža je za preko 30 posto u odnosu na trgovanje u petak.
 
Inače, dio Šaranovićevog biznisa vrlo je sličan Krašu. Naime, u njegovom portfelju je i kompanija Crvenka koja se bavi proizvodnjom slatkiša, a na hrvatskom tržištu je vjerojatno najpoznatija po Jaffa keksima.

Pivac se hvali da je preuzimanjem Kraša postao golemi proizvodno-prehrambeni subjekt

Kappa Star Grupa na svojim se stranicama predstavlja kao "investicijska kompanija". U portfelju koji je podijeljen na tri divizije - papirnu, prehrambenu i nekretninsku - nalaze se Fabrika kartona Umka - Beograd, Fabrika biskvita i keksa Jaffa - Crvenka, Papir servis FHB - Beograd, Ekostar Pak - Beograd, Fabrika biskvita i keksa Banini - Kikinda, kao i nekretnine na nekim atraktivnim lokacijama u Beogradu. Kappa Star Grupa je prošle godine imala prihod od oko 240 milijuna eura, dok je bruto dobit iznosila 29,1 milijun eura. Krajem prošle godine zapošljavali su 2526 radnika.

Što se tiče Pivca, oni se hvale da su preuzimanjem Kraša postali jedan od najvećih proizvodno-prehrambenih subjekata u jugoistočnoj Europi, s gotovo 5000 zaposlenika.

Uz Mesnu industriju Braća Pivac članice su Grupe Pivac i PPK karlovačka mesna industrija te čakovečka Mesna industrija Vajda. U 2018. godini prihod na razini Grupe iznosio je 2,6 milijardi kuna, a dobit prije oporezivanja 78,7 milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara