Radnici Uljanika i 3. maja sutra počinju štrajk

Radnici Uljanika i 3. maja sutra počinju štrajk
Foto: Hina

RADNICI Brodogradilišta 3. maj, kao i cijele Uljanik Grupe, u srijedu će početi opći štrajk jer im nisu isplaćene plaće za srpanj, izjavio je zamjenik povjerenika Sindikata metalaca Hrvatske u Brodogradilištu 3. maj Veljko Todorović.

"Uprava nije ispunila obećanje i nije uspjela osigurati novac za plaće", rekao je Todorović i izvijestio da će radnici štrajkati na svojim radnim mjestima, a organizirat će se dežurstva tehničkih služba, vatrogasaca i drugih.

Todorović je rekao da je Sindikat metalaca Hrvatske "dobivao naznake da bi Uljaniku mogao biti odobren zajam HBOR-a, ali do danas u 13 sati zajam nije odobren, kada je u Puli, u sklopu postupka mirenja, održan sastanak Uprave Uljanika i sindikata".

O tome je sindikate, istaknuo je Todorović, izvijestio predsjednik Uprave Uljanik Grupe Gianni Rossanda, koji je, po riječima Todorovića, "svjestan da nije uspio ispuniti svoje obveze".

Brodogradilištu 3. maj u utorak  je deblokiran račun, nakon što im je u petak tijekom dana bio blokiran, izvijestili su u utorak iz toga riječkog brodogradilišta.

Uprava Uljanika nije znala kazati kad će plaće

Uprava Uljanika u utorak je priopćila kako tijekom postupka mirenja nije mogla sindikatima potvrditi točan datum isplate zaostale plaće te je, u razumijevanje razloga za štrajk, istaknula kako se nada da će on biti dostojanstven.

Radnici Brodogradilišta 3. maj, kao i cijele Uljanik Grupe, u srijedu će početi opći štrajk, jer im nisu isplaćene plaće za srpanj, najavili su sindikati.

"Unatoč pozitivnim informacijama kojima raspolažemo, a to je da sve nadležne institucije i strateški partner ulažu maksimalne napore u iznalaženje cjelovitog rješenja za dugoročno funkcioniranje brodogradnje na obje lokacije, i u Puli i u Rijeci, socijalnim partnerima nismo bili u mogućnosti potvrditi točan datum isplate plaće za srpanj", kaže se u priopćenju.

Dodaje se kako "sve uprave i svi direktori društava grupe izražavaju žaljenje zbog kašnjenja plaće te i dalje ulažu maksimalne napore da se taj problem razriješi što brže".

"U potpunosti svjesni tereta života bez plaće koji nose svi radnici grupe te pritiska i odgovornosti koji je na sindikatima, uvjereni smo da će sutrašnjim legalnim i legitimnim štrajkom svi radnici grupe na dostojanstven način iskazati svoja očekivanja", kaže se u priopćenju Uljanik grupe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara