Radnici "Viktora Lenca" najavljuju izlazak na ulice

AKO PLAĆE ne budu isplaćene do petka, 8. kolovoza, radnici brodogradilišta "Viktor Lenac" tog će dana krenuti ulicama u smjeru Rijeke, rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik Štrajkaškog odbora i povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Damir Bačinović.

Prije toga Bačinović je najavio još jedan skup radnika u srijedu, kao znak upozorenja izlazak iz kruga poduzeća, vjerojatno do obližnjeg parkirališta. Tom će skupu biti nazočan i predsjednik SSSH Davor Jurić koji je i danas bio u brodogradilištu. Jurić je na konferenicji za tisak naglasio da "jedino Vlada može osigurati isplatu plaća". Smatra da je trenutačno jedino moguće rješenje za isplatu plaća da Vlada isplati oko tri milijuna dolara, da većinski vlasnik Giancarlo Zacchello osigura obećanih 1,7 milijuna dolara te da kooperantske tvrtke deblokiraju račun brodogradilišta.

Po Jurićevim riječima, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je danas razgovarao s predstavnicima Uprave i Štrajkaškog odbora, obećao je da će o deblokadi računa razgovarati s kooperantima te predsjednikom Vlade Ivicom Račanom. Naime, račun brodogradilišta blokiran je 10-ak dana, a od obavljenog remonta ruskog broda Yarrow trebalo bi prispjeti oko 300.000 dolara. Za plaće je potrebno oko 1,5 milijuna dolara na mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jurić drži da stečaj ne bi nikomu pogodovao te ističe da ne postoji zakonska mogućnost da tijekom stečaja Vlada postane vlasnik brodogradilišta.

Bačinović je kazao da je šteta sve veća, da nema naznaka da bi do dogovora vlasnika i banaka-kreditora o osiguranju novca za plaće i poslovanje moglo doći. Banke-kreditori, vlasnici i Vlada potpisali su predugovor o nastavku ulaganja od ukupno 28,7 milijuna dolara. Taj bi novac mogao biti osiguran tek u listopadu, pa je do tada potrebno oko 7 milijuna dolara za plaće i poslovanje. Vlada je bankama i vlasnicima ponudila novi sporazum. Oko 3 milijuna dolara osigurala bi Vlada, a druga se strana još nije očitovala o prijedlogu.

Jurić je rekao da je sindikatima dosta dogovora te da je Vlada bankama i vlasnicima ponudila novi sporazum znajući da će nastati isti problemi kao i pri dogovaranju prethodnoga.

U brodogradilištu "Viktor Lenac" u petak je počeo štrajk. Radnici traže isplatu gotovo dvije i pol plaće, uspostavu krizne uprave te da, ako se ne iznađe drukčije rješenje, vlasništvo nad tvrtkom preuzme država.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara