Radnici zavarili ulaze u Uljanik

Radnici zavarili ulaze u Uljanik
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

RADNICI pulskog Uljanika od 13 sati danas ponovno su u štrajku, a zavarivanjem vrata blokirali su dva od tri službena ulaza u brodogradilište kao još jedan oblik pritiska na Vladu, koja bi, smatraju u Štrajkaškom odboru, trebala hitno, već danas donijeti odluku o tome što će biti s radnicima i brodogradnjom u Puli.

"Ovo je simbolično "stavljanje ključa u bravu" koje radnici svakako žele izbjeći. Zavarena su dva od tri ulaza u Uljanik, a na svakom će ulazu biti po dva člana Štrajkaškog odbora. Dakle, od danas smo u štrajku jer nismo dobili pozitivne informacije ni od Vlade ni od Uprave Uljanika", poručio je predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Traže od vlade da čim prije odluči

Ponovio je kako od Vlade traže da prihvati plan restrukturiranja ili da odobri kredit za isplatu plaće radnicima, koji su već sedam mjeseci bez plaće.

"Neka Vlada čim prije donese odluku, mi nemamo više vremena za čekanje. Želimo danas hitan odgovor, ne želimo da se brodovi odvlače iz Pule, želimo ih dovršiti ovdje. Mi smo ih počeli, mi ćemo ih dovršiti", rekao je Cerovac.

Po njegovim riječima, radnici se ne žele pomiriti s takvim stanjem, ne mogu raditi gladni, a već tri mjeseca uzastopce rade kako bi dokazali da su spremni zarađivati svoje plaće.

"Upravo zbog nebrige države, odnosno Vlade, gubimo brod, plaćaju se nepotrebno penali, a sve bi se to izbjeglo da se pravodobno reagiralo. Ulazi u Uljanik su zatvoreni do daljnjega, sve dok se ne riješiti pitanje pulskog brodogradilišta", istaknuo je Cerovac i dodao da ulaz u Uljanik neće dopustiti ni kooperantima koji rade na kruzeru.

“Mislili smo na ulice, ali ostalo nas je premalo”

Na pitanje novinara je li Uprava društva upoznata sa svime i što očekuju od strateškog partnera u ovoj situaciji, Cerovac je odgovorio kako je Štrajkaški odbor izvijestio Upravu Uljanika o njihovim aktivnostima, a od strateškog partnera Tomislava Debeljaka očekuju pomoć i da se očituje o novonastaloj situaciji.

"Odlazak u Zagreb trenutačno nije opcija premda razmišljamo i o tome. Još nismo odlučili, čekamo reakciju kolega iz '3. maja', koje pozivamo da nam se pridruže i zajednički pokažemo nezadovoljstvo", zaključio je Boris Cerovac

Po njegovim podatcima, u Uljanik grupi trenutačno je 2740 radnika, a dosad je s iz Pule i Rijeke na razini grupacije otišlo njih 1800. 

Predstavnik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko je rekao kako se razmišljalo i o izlasku na ulice, no ostalo ih je premalo.
"Mislili smo izaći na ulice, ali nas je ostalo premalo. Ljudi su se razboljeli, psihički i fizički su ugroženi. Sve je to jedna velika sramota Vlade koliko nas zavlači", poručio je Šverko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara