Radnici Željezare traže minimalne plaće do dolaska strateškog partnera

OKO TISUĆU radnika Željezare Sisak i Remonta Caprag danas je na ulazu u tvornicu održalo novi skup zaposlenika na kojemu su od Vlade zatražili da im osigura minimalne plaće do dolaska strateškog partnera i novog vlasnika tvornice.

U ime Koordinacije sindikata za opstojnost Željezare, glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Mato Somić pozdravio je radnike Željezare i Remonta Caprag zahvalivši im što su se, unatoč hladnoći, okupili u velikom broju, te ih je izvijestio o problemima koji su nastali oko isplate zadnje, odnosno treće plaće za listopad.

Naglasio je da, unatoč obećanjima potpredsjednika Vlade Linića, nije osigurana puna plaća za listopad, te je isplatu punih plaća prošlog petka kratkoročnom pozajmicom od 2,8 milijuna kuna omogućio grad Sisak i sisačko Gradsko poglavarstvo.

Također je izvijestio o pregovorima u Vladi, 27. studenoga, o daljnjoj sudbini Željezare, te je za ovu srijedu u 17 sati najavio novi sastanak u vladinu Uredu za socijalno partnerstvo na kojemu će se razgovarati o pronalaženju rješenja za opstanak Željezare i o izboru strateškog partnera.

Somić je rekao da radnici traže da se do dolaska strateškog partnera obnovi i organizira proizvodnja u pojedinim pogonima, da se što brže pokrene proizvodnja, te da radnici Željezare i Remonta Caprag ne završe na Zavodu za zapošljavanje kao nezaposleni jer bi to vjerojatno značilo i kraj Željezare. Odlazak radnika na Zavod na zapošljavanje, po Somiću, imao bi za posljedicu odljev najkvalitetnijeg kadra koji je potreban Željezari za kvalitetnu proizvodnju po kojoj je ona bila poznata u cijelom svijetu.

Glavni povjerenik Podružnice Hrvatskog sindikata metalaca Ivica Kenda istaknuo je da sindikati i radnici od svojih prije izrečenih, a danas ponovljenih, zahtjeva neće odstupiti i da će, u slučaju da pregovori s Vladom zapnu, ponovno organizirati prosvjede, da su spremni ponovno ići prosvjedovati na Novi most u Sisku, a ako bude potrebno, ponovno i u Zagreb.

Koordinacija sindikata za opstojnost Željezare tražila je od radnika 15 dana vremena za daljnje pregovore s Vladom o opstojnosti Željezare, a nakon toga će radnici biti pozvani na novi skup zaposlenika, a ako bude trebalo, radnici će na prosvjed biti pozvani i prije tog roka.

Dio okupljenih radnika prosvjedovao je zbog toga što je 220 radnika Remonta Caprag dobilo minimalne plaće, dok je 50-ak radnika dobilo pune plaće. Glavni povjerenik podružnice SMH Remonta Caprag Ivica Radošević pozvao je radnike da se okupe pred upravnom zgradom tog poduzeća i da se dogovore o daljnjim sindikalnim aktivnostima.

Radošević je izjavio da odgovornost za isplatu minimalnih plaća snosi uprava tog poduzeća na čelu s Dragom Pejićem, naglasivši da će sindikalna podružnica zahtijevati utvrđivanje njegove odgovornosti, te da se radnicima isplati razlika između minimalnih i punih plaća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara