Radnicima ni kune od 70 milijuna koje je Zadro dao za Dalmacijavino

Radnicima ni kune od 70 milijuna koje je Zadro dao za Dalmacijavino

Screenshot: Index

RADNICI Dalmacijavina u srijedu će još jednom pozvati državu da se dogovore oko svojih potraživanja koja u ovom trenutku iznose 64 milijuna kuna, no prema prijedlogu stečajne upraviteljice, od 70 milijuna kupovnine, koju je novi vlasnik Marinko Zadro isplatio još prije dvije godine, neće vidjeti ni kune. Ročište za raspodjelu zakazano je za petak, i to u velikoj dvorani Pravnog fakulteta. Stečajna sutkinja obavijestila je radnike da će skup osiguravati policija, doznajemo od sindikalistice Danice Stipović.

"Normalno da smo zabrinuti, pitanje je kako će ljudi reagirati. Teško im je objasniti da su u višem isplatnom redu, a da neće vidjeti ni kune. Ima među njima i branitelja. Potražujemo 64 milijuna kuna, no račun Dalmacijavina u stečaju blokiran je na iznos od 74 milijuna kuna. 90 posto potražuje država za trošarine, doprinose i PDV, a radi se o troškovima koji su nastali u stečaju", kazala nam je Stipović.

Odbili im tužbu za zgradu u gradskoj luci

Radnici Dalmacijavina tražili su dogovor s državom, no bez uspjeha. Podnijeli su i tužbu za zgradu u luci Split, koja je dana na čuvanje Lučkoj upravi. Spor su izgubili, ali su zatražili reviziju. U srijedu će u 10 sati održati tiskovnu konferenciju pred zgradom u luci, a onda će još jednom krenuti put Županijskog i Trgovačkog suda, institucija koje su ih iznevjerile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na Markovom trgu smo prosvjedovali 14. prosinca, a isti dan došla nam je odbijenica na žalbu na presudu kojom je odbijena naša tužba za zgradu u luci. Tražili smo obeštećenje za ulaganje u zgradu koja je procijenjena u temeljnom kapitalu Dalmacijavina, a u prvo vrijeme se i prodavala s ostalom imovinom. Vlada je 2007. prisilila članove Uprave i Nadzornog odbora da potpišu sporazum kojim zgradu predajemo Lučkoj upravi. Imamo i odluku Državnog odvjetništva koje daje naputak Fondu za privatizaciju da objekt preda u državne ruke jer ne bi smio biti predmet privatizacije kao područje od posebnog državnog interesa u lučkom području", kazala je Stipović.

S problemom radnika Dalmacijavina upoznala je i premijera Andreja Plenkovića.

"Imali smo jedan kratak razgovor, susreli smo se na nekakvom skupu. Rekao je da se pismeno obratim. Ja bih htjela da država razmisli. Sva sredstva idu državi, radnicima ništa. Nema moralne pravde", kazala je Stipović. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara