Radnička borba: Nakon zalijevanja HDZ-a spremamo novu akciju

Foto: Index

"TO SU dobri dečki, vrlo obrazovani i pravdoljubivi. Otišli su iz SRP-a jer ne podnose stranačku strukturu i hijerarhiju, bili smo im prespori", kazao je Indexu predsjednik Socijalističke radničke partije(SRP) Ivan Plješa, stranke iz koje je iznikla Radnička borba, grupa aktivista koja je jutros sablaznila HDZ-ovce čije je stranačke prostorije u Zagrebu i Karlovcu zalila crvenom bojom. Radnička borba je osnovana u ljeto 2007. i u početku je djelovala isključivo u sklopu SRP- a, kao socijalistički podmladak, tako da šef stranke poimence zna o kojim se mladićima radi.

"Bili su kod nas dvije-tri godine, ali su se u jednom trenu otuđili. Pojavili su se prvo u Karlovcu kao mladi komunisti, a bore se protiv kapitalizma kao i SRP", rekao nam je Plješa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Index je uspio doći do Pere P., studenta s Filozofskog fakulteta koji je sudjelovao u jutrošnjim akcijama, a konačni cilj im je, kaže, uspostava ekonomije koja je u stanju građanima zajamčiti posao i socijalnu sigurnost. To, nastavlja aktivist, nužno znači i rušenje kapitalizma.

"Spremamo još jednu akciju, ali o njoj zasad ne želimo obavještavati javnost. Vidjet će se", rekao je Pero P., inzistirajući da mu se ne objavi puni identitet, jer "Radnička borba ne želi isticanje lidera".

SRP je danas prilično nevažna stranka koja na izborima dobiva zanemariv broj glasova. Otvoreno se bori za povratak na socijalizam. Najpoznatiji stranački član i osnivač bio je Stipe Šuvar. Od njegove smrti u lipnju 2004. stranka jedva životari, iako ni za Šuvarova života nikad nije bila ni blizu prelaska izbornog praga. U Radničkoj borbi kažu da ih policija dosad nije kontaktirala zbog diverzije na HDZ-ove prostorije, a i ako to učini imat će problema. Navode da su organizacija neformalnog tipa, da nisu registrirani kao udruga, pa će policija teško identificirati one koji su zacrvenili HDZ.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara