Radovanu Karadžiću omogućeni posjeti

Radovanu Karadžiću omogućeni posjeti

RADOVANU KARADŽIĆU, optuženom po jedanaest točaka optužnice od kojih su dvije za genocid, pet za zločine protiv čovječnosti, jedna za teške povrede ženevskih konvencija iz 1949. i tri za  kršenje zakona i običaja ratovanja, zatvor u Scheveningenu odobrio je posjete i telefonske razgovore sa članovima svoje obitelji kao i s pravnim savjetnicima te prijateljima.

Čeka se formalni zahtjev za obranu

Karadžić koji se skrivao 13 godina, tako će u miru zatvora imati mogućnost sresti se s nekim osobama koje, navodno, dugo nije vidio. Uz ureda za odnose s javnošću Haškog suda potvrđeno je kako je Karadžić dobio to pravo, no nisu mogli potvrditi je li Karadžić zatražio nečiji posjet. 

Podsjetimo, Karadžić se jučer točno u 16 sati pojavio pred dežurnim sucem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), Alphonsom Oriem, pred kojim se trebao izjasniti o krivnji po 11 točaka optužnice. S obzirom da se tužiteljstvo odlučilo na nove izmjene, na Karadžićevo očitovanje će se čekati do idućeg ročišta za mjesec dana.

Ne smije zvati svjedoke i medije

Osim posjete obitelji te odvjetnika, što je neprikosnoveno pravo svako Haškog optuženika, Karadžić koji je jučer potvrdio kako se želi sam braniti, ima pravo na posjetu pravnih savjetnika. Unatoč jučerašnjoj najavi Karadžića da će se sam braniti, Haškog tužiteljstvo još nije dobilo i formalan zahtjev, no to se očekuje kroz sljedećih nekoliko dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče telefonskih poziva, Karadžić neće smjeti nazivati bilo koji od medija, kao ni svjedoke koji se budu pojavljivali u njegovom slučaju. No, čini se kako se Karadžić ipak uspio obratiti medijima i to dok je bio u pritvoru u Beogradu.

Krvolok oprašta

Naime, dnevni list "Dan" iz Podgorice objavio je danas njegovu izjavu u kojoj stoji kako "oprašta svima koji su ga blatili i objavljivali lažne informacije o njemu". Dan tvrdi kako je Karadžić dao izjavu preko svoje obitelji koja ga je posjetila dan prije nego što je otišao u Haag, a u njoj traži da mu oproste oni koji su ga poznavali kao doktora Dabića. 

"Što se tiče analiza onih koji me ne poznaju, mogu reći da su me njihove projekcije samo zabavljale, ali im opraštan", ističe Karadžić u izjavi koju je objavio Dan.

R.I.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara