Španjolski premijer poručio Kataloniji: "Otkažite referendum, zaustavite radikalizam i neposlušnost"

Španjolski premijer poručio Kataloniji: "Otkažite referendum, zaustavite radikalizam i neposlušnost"
Foto: Hina
 
ŠPANJOLSKI premijer Mariano Rajoy pozvao je u srijedu katalonske vođe da otkažu planirani referendum o odvajanju Katalonije jer je protivan španjolskim zakonima.
 
"Nemojte ići dalje s tim. Vratite se zakonu i demokraciji. Ovaj je referendum tlapnja", rekao je Rajoy u govoru koji je prenošen na televiziji.
 
"Zaustavite eskalaciju radikalizma i neposlušnosti"
 
On je također pozvao katalonske vođe da zaustave "eskalaciju radikalizma i neposlušnosti": "Još ima vremena da se izbjegnu veći problemi", kazao je Rajoy.
 
U vrijeme dok je on govorio tisuće ljudi prosvjedovale su u Barceloni zbog uhićenja regionalnih dužnosnika uoči zabranjenog referenduma o neovisnosti.
 
Španjolska policija u srijedu je upala u urede katalonske vlade i uhitila tamošnje dužnosnike kako bi se obustavio zabranjeni referendum o neovisnosti te najbogatije španjolske regije, a predsjednik Katalonije ocijenio je da je tim potezom Madrid u stvari suspendirao autonomiju Katalonije.
 
"Osuđujemo nedemokratske i totalitarne poteze Španjolske"
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stotine prosvjednika okupilo se ispred ureda regionalne vlade u središtu Barcelone, mašući crveno-žutim katalonskim zastavama, uz povike "Okupacijske snage van" i "Gdje je Europa".
 
"Španjolska država je zapravo suspendirala autonomiju Katalonije i uspostavila izvanredno stanje", kazao je katalonski predsjednik Carles Puigdemont u televizijskom obraćanju.
 
"Osuđujemo i odbacujemo nedemokratske i totalitarne poteze španjolske države", poručio je i dodao da bi se, bez obzira na to, Katalonci trebali u velikom broju pojaviti i glasati na referendumu 1. listopada o odcjepljenju od Madrida.
 
U racijama uhićeno 14 ljudi
 
Policija je upala u urede ministarstva gospodarstva, unutarnjih i vanjskih poslova, socijale, telekomunikacija i poreznih odjela.
 
Napetosti između Barcelone i Madrida narasle su u protekla dva tjedna zbog pripreme čelnika te bogate sjeveroistočne regije za referendum 1. listopada o odcjepljenju od Španjolske. Novine El Pais pišu kako je uhićeno sveukupno 14 ljudi.
 
Španjolska policija je u utorak zaplijenila više od 45 tisuća omotnica zapakiranih u kartonske kutije kojima je katalonska vlada htjela obavijestiti ljude diljem regije o referendumu.
 
U utorak su brojni katalonski gradonačelnici bili prisiljeni pojaviti se pred državnim tužiteljem nakon što su optuženi za potporu referendumu čije održavanje Madrid zabranjuje. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara