Rakar: Krstičević je Plenkoviću zatajio detalje nabave izraelskih aviona

Rakar: Krstičević je Plenkoviću zatajio detalje nabave izraelskih aviona
Screenshot: N1

JUTROS je na N1 televiziji gostovao komunikacijski stručnjak Marko Rakar i pričao o propaloj kupnji izraelskih borbenih aviona.

Hoćemo li ikad vidjeti cijelu analizu posla oko nabave aviona? Rakar smatra da vjerojatno nećemo.

"Čini se da nikome nije u osobitom interesu da ona vidi svjetlo dana. Ministar Krstičević je valjda stotine puta objašnjavao da je riječ o transparentnom postupku, ali taj postupak je sve samo ne transparentan. Ne znamo što je Hrvatska htjela kupiti, što su drugi ponuđači ponudili. Mi znamo samo da su Izraelci ponudili avione po cijeni po kojoj su ponudili. Ne znamo zašto nije tražena finalna ponuda koja je uobičajena u poslovima tog tipa. Znamo da su upregli nevjerojatnu količinu ljudi i njima režimski sklonih medija da propagiraju tu ideju F16. Mislim da se kroz saborsku raspravu vidjelo da su iznimno uznemireni i ministar i premijer. Moj osobni zaključak je da je ministar Krstičević lagao ili zatajio kritične informacije u procesu javnosti i premijeru. Već dugo nismo imali takvu nevjerojatnu demonstraciju nekompetencije kao u tom procesu", rekao je Rakar.

Razlike u odgovorima

Na čemu temelji tvrdnje da su premijeru bile zatajene informacije, Rakar je odgovorio:

"Ako gledamo suptilne i manje suptilne razlike između načina na koji je Plenković odgovarao na pitanja novinarima o tom izraelskom poslu i kako je govorio Krstičević - uočavaju se razlike. Teško mi je zamisliti da bi on ignorirao tako očigledne instrukcije američke strane da se taj biznis neće dogoditi. To je bilo vrlo, vrlo jasno napisano, nevezano je li bilo riječ o službenom ili neslužbenom dokumentu. Meni se čini da su oni te stvari odignorirali i nisu prijavili to premijeru Plenkoviću. Krstičević je autoritativni lik, školovan u bivšem sustavu, ponaša se kao da je to sve njegovo i da je njegova posljednja. Ne razumije da funkcionira u demokratskom sustavu i da postoje standardi odlučivanja. Hrvatska je članica Europske unije, moramo imati transparentnost u nabavi bilo čega, pa i vojne opreme. Temeljna procedura europske članice mora biti u najmanju ruku fer. Niti je proces bio transparentan, niti je bio fer", kazao je Rakar.

Najavljen je novi postupak?

"Ako se pita generala Krstičevića, on bi otišao u prvi supermarket i kupio F-16. Njegov stav je vrlo jasan. Da netko radi nabavu s takvim stavom u kojem je on unaprijed odlučio o pobjedniku - on je kontaminiran. Treba vidjeti što ce odlučiti premijer, što će mu reći naši saveznici u NATO-u, što će mu reći u Bruxellesu. Po meni su dvije opcije: možemo ići na direktnu pogodbu, kupiti izvedenicu F-16 u nekakvom stanju, ili pokrenuti postupak ispočetka, ali ovaj put s puno jasnijim propozicijama i uz malo sreće - s drugim ljudima", kazao je Rakar.

Završio je spomenuvši primjer Poljske koja se našla u sličnoj situaciji oko nabave borbenih aviona koja je također bila kontaminirana.

"Tamo je ministar obrane bio najuren iz vlade", zaključio je Rakar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara