Ramljak mjesečno prima toliko novca da krši zakon koji je sam pisao

Ramljak mjesečno prima toliko novca da krši zakon koji je sam pisao

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

NE SAMO da je naknada koju prima vladin povjerenik u Agrokoru znatno veća nego što se mislilo, nego je zbog police menadžerskog osiguranja koja mu se isplaćuje njegova naknada - protuzakonita, protivna Lex Agrokoru koji je pisao i sam Ramljak.

>>Ramljak si sredio menadžersko osiguranje, neće platiti ni za jednu grešku

>>INDEX DOZNAJE Ramljak zarađuje puno više nego što se mislilo, bruto mu je 118.941 kuna

Za početak spomenimo da je Index u studenom objavio točan iznos mjesečne naknade koju prima vladin povjerenik Ante Ramljak - 118.941 kunu bruto, odnosno 71.396 kuna neto. Do tada su svi mediji izvještavali kako je njegov bruto 89.228 kuna te da ima neto plaću oko 50.000 kuna. Na naše pitanje zašto su ranije komunicirali manji iznos pojasnili su kako se radilo o konkretnoj naknadi za travanj 2017., koja je bila manja s obzirom na to da je Ramljak preuzeo dužnost desetog u mjesecu. Dakle, to nije bila prosječna mjesečna naknada, nego samo ona za mjesec u kojem je bila najniža. Zašto je to bilo propušteno u komunikaciji, zaključite sami.

A zašto je to uopće važno? Zato što je visina naknade za vladinog povjerenika ograničena zakonom. U Lex Agrokoru (članak 20. stavak 2) navodi se kako mjesečna naknada povjerenika i njegovih zamjenika ne može biti veća od prosječne mjesečne naknade koju su ostvarivali članovi uprave dužnika u posljednja tri mjeseca prije otvaranja postupka izvanredne uprave. Bruto plaće članova Uprave Agrokora u siječnju, veljači i ožujku 2017. godine kretale su se u rasponu od 100.327 kuna do 129.604 kune, koliko je imao Ivica Todorić - iz čega je izvučen Ramljakov prosjek u bruto iznosu od 118.941 kune.

Kasnije je, međutim, u mjesečnim izvješćima objavljeno da Agrokor uplaćuje i policu osiguranja menadžerske odgovornosti za Ramljaka i njegov najuži tim, kojom se štiti njihova imovina u slučaju sudskih sporova. I to u visini od oko 15 milijuna kuna. Kako mu je već sam honorar na gornjoj granici dopuštenog, policom osiguranja prelazi zakonom propisanu maksimalnu naknadu.

Brkanić: Polica osiguranja je plaća u naravi ili drugi dohodak

Da je polica menadžerskog osiguranja zapravo plaća u naravi ili drugi dohodak, potvrdio nam je Vlado Brkanić, porezni stručnjak iz RRF-a, Visoke škole za financijski menadžment. "Ako je vladin povjerenik u Agrokoru zaposlenik onda mu polica osiguranja predstavlja plaću u naravi, ako radi na ugovor polica osiguranja mu je drugi dohodak koji se mora preračunati kako bismo došli do bruta, jer se moraju platiti porezi i doprinosi i to po stopi od 1,55", kazao je za Index.
 
No bez obzira na to je li riječ o brutu ili netu, Ramljakova polica plaćena je protivno zakonskim propisima, odnosno, zbrajanjem naknade i police ušao je u zonu zabranjenog.

Komentar smo zatražili u Agrokoru: "Ugovaranje polica osiguranja od menadžerske odgovornosti je uobičajena praksa u velikim društvima u kojima se obavljaju poslovi koji značajno prelaze vrijednost naknada koje primaju osobe koje vode te poslove. Također je uobičajena praksa da administratori društava u posebnim postupcima, članovi uprava i nadzornih odbora, ne preuzimaju tako odgovorne pozicije ako društvo u njihovu korist ne ugovori policu osiguranja. U tom kontekstu je i društvo ugovorilo policu osiguranja za članove uprave i nadzornih odbora operativnih kompanija i izvanrednog povjerenika, pri tome u potpunosti primjenjujući sve relevantne zakonske propise", odgovorili su Indexu.

Možda jest uobičajena u velikim privatnim tvrtkama, ali ovdje je riječ o kompaniji kojom se upravlja  specijalnim zakonom - očito je da u Agrokoru ignoriraju činjenicu da je polica zapravo drugi dohodak i da time vladin povjerenik premašuje maksimalni propisani iznos naknade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara