Ramljak: Novac od sutra ide dobavljačima, plaće su isplaćene

Ramljak: Novac od sutra ide dobavljačima, plaće su isplaćene

Foto:Pixsell/Robert Anić

ANTE Ramljak, izvanredni povjerenik za Agrokor, održao je presicu za novinare i obratio se javnosti.

Podsjećamo, Ramljak je jučer rekao kako je postignut dogovor s domaćim bankama o kreditu od 80 milijuna eura.

Od sutra plaćanje svim dobavljačima

"Htio bih izvijestiti da smo danas potpisali kreditni ugovor s aranžmanom od 80 milijuna eura sredstava, s kamatom od 4,97% na 15 mjeseci. Već je dan nalog da se puste svim članicama, tako da će od sutra početi plaćanje svim dobavljačima, počevši od Konzuma, Tiska, Jamnice, Leda i svih ostalih kompanija, kaže Ramljak.

Sve plaće isplaćene


"To je ono što sam vam rekao i obećao prije par dana. Moram izvijestiti i da su sve plaće isplaćene. Završili smo uzbudljiv tjedan s vrlo pozitivnim i dobrim rezultatom", obavijestio je Ramljak.

Podržava Lex Mercator

"Ne vidim apsolutno nikakav problem s Lex Mercatorom. U kontaktu sam s njihovom upravom. Apsolutno nije bilo nikakvih plaćanja ili uzimanja likvidnih sredstava od Mercatora prema Agrokor grupi. Moram reći da čak pozdravljam odluku slovenske vlade da imenuju povjerenika za praćenje plaćanja između Mercatora i Agrokora", rekao je Ramljak.

"Četiri banke su odobrile ovaj aranžman, a nekoliko tisuća malih OPG-ova i poduzeća koji nisu mjesecima bili plaćeni, prvi će sutra dobiti novce", rekao je Ramljak.

Iz Sberbanke Hrvatska ranije su najavili kako nastavljaju razgovore odnosno pripremati uvjete koji bi omogućili financijsku potporu Agrokoru, ali traže razumijevanje oko svoje "namjere da zaštite svoje nedavno ulaganje u visini od na način da dobije status super seniority-a, s obzirom na vremenski trenutak i okolnosti kada su sredstva plasirana".

Naime, Sberbank je u ožujku Agrokoru odobrila kredit od 100 milijuna eura, koji je, kako je izjavio predsjednik Uprave Sberbank Hrvatska Mario Henjak, "bio u funkciji stabilizacije situacije".

Po njegovim riječima, od tog je kredita 75 milijuna eura išlo za plaćanje dobavljača, 21 milijun eura za plaćanje poreznih obveza i 4 milijuna eura za plaće zaposlenika.

"To je omogućilo predah i stabilizaciju poslovanja i, u konačnici, to je bio prvi korak prema zakonu koji je danas na snazi", ustvrdio je Henjak u izjavi novinarima u stanci sjednice privremenog Vjerovničkog vijeća.

Na pitanje ostaje li Sberbank pri svome uvjetu da taj kredit dobije status najstarije tražbine i kako na to reagiraju ostali članovi Vjerovničkog vijeća, Henjak je odgovorio da se o tome upravo razgovara i da svi razumiju Sberbankovu poziciju.

"Taj kredit odobren je u vrijeme velike krize Agrokora i direktno je utjecao na stabilizaciju poslovanja", ponovio je.

Upitan je li dobivanje statusa najstarije tražbine za taj kredit prvi uvjet za Sberbankov nastavak kreditiranja Agrokora, odgovorio je da "to nije jedini uvjet te da Sberbank samo očekuje razumijevanje kako definirati ta sredstva u budućem praćenju Agrokora".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara