Rane nam mnogo brže zacjeljuju po danu nego tijekom noći. Zašto je to tako?

Rane nam mnogo brže zacjeljuju po danu nego tijekom noći. Zašto je to tako?
Ilustracija: 123rf

PREMA najnovijem istraživanju, rane nam brže zacjeljuju po danu nego tijekom noći. Razlog tome je cirkadijski ritam ili unutarnji biološki sat koji kontrolira rad tjelesnih stanica, piše Science Alert.

Tako, ako se porežete ili opečete tijekom dana, vaše će rane zacijeliti značajnije brže nego ako vam se iste te nezgode dogode tijekom noći.

Unutrašnji sat utječe na sve stanice

Prije se smatralo da cirkadijski ritam, kojim upravlja dio mozga - hipotalamus, ima ograničeno djelovanje, no nedavna studija ukazuje na to da unutarnji biološki sat utječe na rad svih naših tjelesnih stanica.

Znanstvenici još uvijek istražuju zašto i na koji način taj proces točno funkcionira, no rezultati istraživanja su jasni - unutarnji biološki sat djeluje na cijelo naše tijelo, što ima zanimljiv učinak, tj. rane nam brže zacjeljuju u određenim dijelovima dana.

Stanice su sporije tijekom noći

Istraživači sa sveučilišta u Cambridgeu promatrali su rad fibroblasta, stanica kože tj. vezivnog tkiva. Fibroblast stvara kolagen koji je bitan u zarastanju rana.

Kada se, primjerice, porežemo, te stanice putuju na ozlijeđeno područje i stvaraju protein kolagen koji utječe na oporavak stanica.

Na pokretljivost i brzinu fibroblasta djeluje protein aktin. Aktin je bjelančevinasta molekula koja se nalazi u svim eukariotskim stanicama, a na koju snažno utječe cirkadijski ritam. Dakle, stanice koje djeluju pri zarastanju rana će zbog razine proteina aktina biti manje ili više pokretljive, ovisi o dobu dana.

Miševi se brže oporavljaju po danu

Znanstvenici su razliku u pokretljivosti fibroblasta tijekom noći ili dana uočili na uzorcima tkiva u laboratoriju i u pokusima na životinjama.

Tako su miševima rane brže zacjeljivale dok su bili budni, a sporije kada su spavali.

„Primijetili smo i na uzorcima tkiva u laboratoriju i kod miševa da stanice brže zacjeljuju ako ih prevarimo tj. učinimo da misle da je dan, a ne noć“, objasnio je biolog John O'Neill, jedan od autora istraživanja.

„Uspjeli smo, dakle, manipulirati procesom zarastanja tako što smo tijekom noći miševima palili svjetlo ili smo u uzorke tkiva unijeli kemikalije koje utječu na biološki sat stanica“, dodao je.

Tijekom noći potrebno je 60 posto više vremena da rane zacijele

Znanstvenici smatraju kako bi ovo istraživanje moglo pomoći i pacijentima i liječnicima te da bi se medicinski postupci, poput operacija, mogli prilagoditi unutarnjem biološkom satu pacijenta, omogućivši tako brži oporavak.

Također, britanski stručnjaci su u navedenom istraživanju analizirali podatke liječenja pacijenata koji su zaprimljeni zbog opeklina.  

Tako su primijetili da je pacijentima koji su zadobili opekline tijekom noći trebalo 60 posto više vremena da rane zacijele spram pacijenata koji su se ozlijedili tijekom dana. Onim osobama koje su zadobile opekline tijekom noćnih sati trebalo je u prosjeku 28 dana da rane zarastu, za razliku od onih koji su se ozlijedili tijekom dana; oni su se u prosjeku oporavili mnogo brže - za 17 dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara