Rapotorex, mališan od kojega je nastao T-Rex

Tekst: F.M.
Foto: AFP


OTKRIVEN u Kini, rapotorex je zanimljiv primjerak. Dinosaur dug samo tri metra i težak otprilike kao odrastao muškarac, bio je građen identično kao njegov kasniji, i puno poznatiji nasljednik, Tiranosaurus Rex, ili T-rex.

Raptorex (kralj grabežljivaca) donosi novi uvid u evoluciju velikih dinosaura grabežljivaca. Živio je prije 125 milijuna godina, dok je tiranosaur živio najmanje 35 milijuna godina kasnije. Jedinstvena građa tiranosaura, s velikim i snažnim zadnjim nogama dizajniranim za trčanje, zakržljalim prednjim udovima i velikom glavom s ogromnim nosnicama, dosad je pripisivana dugom evolucijskom procesu.

No, rapotorex, koji je građen gotovo identično, ali u minijaturnom obliku, baca sumnju na takvu teoriju. Znanstvenici sad imaju potvrdu da je lako moguće kako se tiranosaur razvio od nekog puno manjeg prethodnika. Naravno, dok su odrasli tiranosauri bili dugi i do 12 metara i težili do 5 tona, raptorex je bio dug tri metra i težio je 70 kilograma.

Evolucija

Znanstvenici su na početku zbog nevjerojatne sličnosti mislili da imaju fosil mladog tiranosaura, ali pri detaljnijem istraživanju vidjeli su kako su kosti potpuno srasle, što znači da se kostur nije mogao više razvijati.

Tiranosauri su vladali prostorom Azije i Sjeverne Amerike sve do masovnog izumiranja prije 65 milijuna godina. Smatra se da su se uspjeli razviti nakon nestanka drugog najvećeg poznatog grabežljivca prethistorijskog doba, alosaura. Razlog za takvo vjerovanje je Afrika. U Africi alosauri nikad nisu izumrli, što je vjerojatno dalo evolucijsku prednost tiranosaurima.

Kostur raptorexa prije nekoliko godina je kupio američki privatni skupljač fosila Henry Kriegstein. Pokazao ga je paleontologu Paulu Sorenu iz Chichaga. Smatra se da kostur potječe negdje iz područja oko kinesko-mongolske granice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara