Raskol dioničara na skupštini kombinata "Valpova" d.d.

NA DANAŠNJOJ glavnoj skupštini Poljoprivrednog kombinata "Valpova", koja je na prijedlog najvećega pojedinačnog dioničara osječke tvrtke "Novocommerca" trebala raspravljati o opozivu Uprave i Nadzornog odbora, dogodio se raskol među dioničarima pa su umjesto jedne održane dvije zasebne skupštinske sjednice

Predsjednik Uprave "Novocommerca" Ivo Brzica jučer je optužio Nadzorni odbor i Upravu "Valpova" d.d. za više nezakonitosti i sprječavanje njegove tvrtke u ostvarivanju vlasničkih prava u tome kombinatu, a predsjednika NO-a i pomoćnika ministra poljoprivrede i šumarstva Miroslava Božića optužio je da tu dužnost obnaša protivno Zakonu o pravima i obvezama državnih dužnosnika.

Na početku sjednice za prijedlog "Novocommerca", koji ima 42 posto dionica, za opoziv predsjednika Skupštine dioničara Berislava Brkića glasovao je Franjo Abramić, jedan od triju opunomoćenika skupine malih dioničara, koji posjeduju 25 posto vlasničkog udjela. Nakon toga sjednicu su napustili predsjednik Uprave Ivica Berečić i predsjednik Nadzornog odbora Miroslav Božić, tvrdeći da je opunomoćenik glasovao mimo dogovora malih dioničara.

U nastavku sjednice prihvaćeni su prijedlozi "Novocommerca" o izglasavanju nepovjerenja Upravi, zatim nepovjerenja i opoziva dosadašnjeg Nadzornog odbora i izboru novoga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina dioničara oko predsjednika Uprave Berečića i predsjednika Nadzornog odbora Božića održala je zatim svoju skupštinsku sjednicu, smatrajući da opoziv predsjednika Skupštine dioničara nije pravovaljan. Na toj je sjednici oduzeta punomoć predstavniku malih dioničara koji je glasovao za prijedloge "Novocommerca" te je uz glasove druge opunomoćenice skupine malih dioničara s 25 posto udjela ta skupština prihvatila odluke o odobrenju rada Uprave i Nadzornog odbora u prošloj godini. Zaključci obiju skupštinskih sjednica bit će dostavljeni osječkome Trgovačkome sudu, koji će odlučiti o njihovoj pravovaljanosti.

U priopćenju koje je popodne Uprava "Novocommerca" poslala medijima tvrdi se da je predsjednik Uprave Berečić fizički nasrnuo na Franju Abramića i pljunuo ga jer je kao opunomoćenik 25 posto glasova malih dioničara glasovao protivno njegovoj želji. Navodi se kako je opozvani predsjednik Skupštine Brkić pokušao inscenirati raspuštanje Skupštine, a za skupštinsku sjednicu suprotstavljene skupine dioničara tvrdi se da "nema nikakvu pravnu snagu ni zakonsko uporište". Dodaje se kako će novi NO izabrati novu Upravu i da će napadnuti Franjo Abramić podnijeti kaznenu prijavu protiv Berečića. NO će podnijeti i prijavu protiv pomoćnika ministra Božića jer, drže u "Novocmmercu", "i dalje iznosi klevete i predstavlja se kao predsjednik Nadzornog odbora, iako je opozvan", kaže se u priopćenju.

Ističe se kako je tvrtka "Novocommerce" nakon dvije godine pravne borbe protiv nezakonitosti "uspjela ući u upravljačku strukturu poduzeća".

Božić je izjavio novinarima kako treba provjeriti zbog čega je predstavnik malih dioničara glasovao suprotno ovlaštenjima koja je imao te da je poslovanje kombinata u skladu sa zakonima pa stoga ne smatra da Upravi i NO-u treba iskazati nepovjerenje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara