Raskrinkan vodoinstalater Joe, pobjednik debate Obama - McCain

Raskrinkan vodoinstalater Joe, pobjednik debate Obama - McCain

VODOINSTALATER Joe, koji je još do jučer bio jezičac na vagi o tome tko će odnijeti pobjedu na sljedećim američkim predsjedničkim izborima, raskrinkan je nakon svoje "petominutne" slave.

Podsjećamo, kada je demokrat Barack Obama razgovarao s biračima tijekom predizbornog skupa, Joe Wurzelbacher, vodoinstalater iz Ohioa ga je pitao o planu da se povećaju porezi za sve Amerikance koji zarađuju više od 250.000 dolara godišnje. Wurzelbacher, koji je, po vlastitom priznanju, godinama radio 12 sati dnevno da bi otkupio vlastitu tvrtku, zabrinut je zbog toga da bi pod Obaminom administracijom veliki dio tog krvavo zarađenog novca morao dati državi kao porez. Na to mu je Obama rekao da je smisao poreza "raspodjela bogatstva", odnosno da bogati moraju plaćati porez kako bi se pomoglo siromašnima.

S druge strane, republikanac John McCain je to iskoristio kako bi se za vrijeme debate direktno obratio "Joeu" i obećao mu kako takve raspodjele bogatstva za njegovog mandata neće biti.
Kako će na to reagirati vodoinstalater Joe trebalo se vidjeti jer je već nakon toga bio predbilježen za cijeli niz intervjua, pa se s obzirom na tu medijsku pozornost do tada mogao smatrati  osobom koja će presuditi nakon treće i posljednje debate američkih predsjedničkih kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Joe nije joe, nije vodoinstalater, ne zarađuje 250 tisuća dolara te duguje porez državi

Pa ipak, ti isti mediji otkrili su da vodoinstalater Joe nije Joe, niti vodoinstalater. Pokazalo se da Wurzelbacher nema licenciju za vodoinstalatera, da zarađuje manje od 250 tisuća dolara godišnje te da mu je pravo ime Samuel Joseph. Osim toga, državi je dužan neplaćenog poreza u visini od 1.182, 98 dolara, zbog čega ga porezne službe proganjaju od 2007. godine.

Zbog cijele pompe Wurzelbacher je sebe usporedio s Britney Spears, objasnivši da "pati od iste glavobolje koju dobivate kad o vama svatko želi znati sve". Isto tako poručio je da je Obamin pristup socijalistički, što je pogrešno, jer "zato što ste uspješni trebate platiti više".

Ig.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara