KOLAPS ZDRAVSTVA

Raspad sustava: Glavna dječja bolnica u državi ne radi ultrazvuk nakon 15 h

Raspad sustava: Glavna dječja bolnica u državi ne radi ultrazvuk nakon 15 h
Foto: Index

SMRT dječaka u Metkoviću potresla je Hrvatsku, a činjenica da se vikendom u Metkoviću ne mogu nigdje napraviti laboratorijske pretrage (koje su mogle pokazati tešku kliničku sliku dječaka) zgrozila je javnost. Međutim, ni domovi zdravlja u Zagrebu također ne rade laboratorijske pretrage subotom poslijepodne, nedjeljom i blagdanima, dok se u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj (koja je glavna dječja bolnica u državi) ne može napraviti ultrazvuk na Hitnoj radnim danom nakon 15 sati, dok se ultrazvuk u ostalim ambulantama radi samo u određene dane.

>>Reakcija zagrebačke dječje bolnice na Indexov članak

Nakon što smo doznali da se na Hitnoj u Klaićevoj radnim danom nakon 15 sati ne radi ultrazvuk abdomena, kontaktirali smo ravnatelja te bolnice Gorana Roića te ga pitali zašto im popodne ne radi ultrazvuk. Na to nam je odgovorio da se "u Klinici za dječje bolesti Zagreb redovito i kontinuirano radi ultrazvučna dijagnostika iza 15 sati", ali naveo je samo neke ambulante, među kojima nije navedena Hitna, a i u ambulantama koje je naveo također ne rade ultrazvuk svakodnevno.

Tako se u Klaićevoj ultrazvuk u poslijepodnevnoj smjeni radi u Ortopedskoj i Ginekološkoj ambulanti ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom, dok se u Kardiološkoj ambulanti radi ponedjeljkom, utorkom i srijedom.

Laboratorijska dijagnostika vikendom u Klaićevoj za Hitnu i ležeće pacijente

Što se tiče radnog vremena Zavoda za laboratorijsku dijagnostiku, iz Uprave bolnice rečeno nam je da Zavod radi tijekom vikenda, ali ne za vanjske pacijente, već za potrebe Klinike (ležeći pacijenti i hitan prijem) te da isti vrijedi i za ostale specijalističke pretrage.

Što se tiče zagrebačkih domova zdravlja, kako smo naveli na početku teksta, u njima se od subote poslijepodne do ponedjeljka ujutro ne mogu napraviti laboratorijske pretrage, s tim da subotom prijepodne rade samo hitne laboratorijske pretrage.

U laboratoriju Doma zdravlja Zagreb – Centar, na lokaciji Avenija V. Holjevca 22, subotom se do 14 sati mogu obaviti laboratorijske pretrage: SE, kompletna krvna slika, kompletna pretraga mokraće i CRP, dok se iste pretrage subotom mogu obaviti i na lokaciji Grgura Ninskog 3 do 12 sati.

Tijekom tjedna laboratorij u Aveniji V. Holjevca radi do 20 sati, a na lokacijama Grgura Ninskog i Martićevoj 63a do 19 sati.

"Napominjemo da u prostorima Doma zdravlja Zagreb – Centar na lokacijama Runjaninova 4, Kumičićeva 5, Kruge 44 i Avenija V. Holjevca 22 rade i medicinsko-biokemijski laboratoriji koji su u koncesiji i nisu pod nadzorom Uprave Doma zdravlja Zagreb – Centar, a koji rade prema svom radnom vremenu, uglavnom subotom do 12 sati", odgovorili su nam iz ravnateljstva DZ-a Centar.

Navode i kako Dom zdravlja Zagreb – Centar osigurava posebna dežurstva u Službi obiteljske medicine, Službi zdravstvene zaštite dojenčadi i predškolske djece tijekom subote poslijepodne, nedjelje i blagdanima, a u Službi dentalne medicine i tijekom noći na lokacijama i prema rasporedu vidljivom na web stranici Doma zdravlja Zagreb – Centar: http://dzz-centar.hr/primarna-zdravstvena-zastita/dezurstva/.

Posebno dežurstvo za bebe i djecu

"Za vrijeme posebnog dežurstva na lokaciji Siget, gdje je organizirano posebno dežurstvo Službe zdravstvene zaštite dojenčadi i predškolske djece i posebno dežurstvo Službe obiteljske medicine (subota popodne, nedjelja i blagdani), osigurane su pretrage CRP-hematologija, test traka, pretraga mokraće i status oksigenacije krvi pulsnim oksimetrom. Uređaj za mjerenje CRP-a nalazi se u pedijatrijskoj ambulanti i pod stručnim nadzorom je Centralnog medicinsko biokemijskog laboratorija Doma zdravlja Zagreb – Centar", navode u DZ-u Centar.

U Domu zdravlja Zagreb – Istok laboratorijske pretrage rade se subotom od 8 do 12 sati, a u poslijepodnevnim satima te nedjeljom i blagdanima ne rade.
 
"Dio vikenda, subotom od 8 do 12 sati, rade se pretrage: KKS, CRP, SE i kompletna pretraga urina na svim lokacijama DZ-a (Ninska 10 – Sesvete, Grižanska 4 – Dubrava, Ivanićgradska 38 – Pešćenica i Švarcova 20 – Maksimir). Ostale pretrage se rade od ponedjeljka do petka, a navedene su na našoj web stranici. Svakim radnim danom hitne pretrage rade se od 7 do 19 sati", odgovorili su Indexu iz ravnateljstva DZ-a Istok.

Što se tiče Doma zdravlja Zagreb – Zapad, tamo laboratoriji rade na tri lokacije, također samo subotom u prijepodnevnim satima, dok nedjeljom i blagdanima ne rade.

Na lokaciji Baruna Filipovića laboratorij radi subotom od 7 do 12.30, a tijekom tjedna od 7 do 19.30 sati. U Zvonigradskoj laboratorijske pretrage moguće je napraviti subotom od 8 do 13 sati, a preko tjedna od 7 do 20 sati.

Na lokaciji Vrabečak 4 laboratorij radi subotom do 12 sati, a od ponedjeljka do petka od 7 do 19.30 sati. Također treba navesti da laboratoriji subotom prijepodne primaju samo hitne pacijente.

U bolnicama se žale da im na hitnu dolaze pacijenti koji bi prvo trebali ići svom liječniku

Što se tiče dežurstva vikendom, na lokaciji Baruna Filipovića i Parku stara Trešnjevka radi ambulanta Opće medicine subotom od 7 do 20, nedjeljom i blagdanom od 8 do 20 sati, stomatologija radi subotom od 7 do 20 na lokaciji Prilaz baruna Filipovića 11, a pedijatrija subotom od 7 do 20, nedjeljom i blagdanom od 8 do 20 sati na lokaciji Prilaz baruna Filipovića 11.

Također treba navesti kako se u bolnicama žale da im na hitnu dolaze pacijenti, koji bi prvo trebali posjetiti svog liječnika u domu zdravlja, no s obzirom na to da se od subote poslijepodne ne mogu napraviti pretrage u domovima zdravlja, hitni pacijenti nemaju izbora nego moraju odlaziti u bolnicu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara