Raspisana tjeralica i određen pritvor Simi Dubajiću

ODLUKOM istražnog suca zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića, protiv 86-godišnjeg Sime Dubajića službeno je pokrenuta istraga zbog sudjelovanja u ratnom zločinu 1945. godine odnosno u pokolju oko 13.000 zarobljenika ubijenih na području Kočevskog Roga.

Pored toga okrivljeniku Dubajiću je određeno zadržavanje u pritvoru te je za njim raspisana tjeralica koju će MUP objaviti i preko Interpola, potvrdio nam je Devčić.

Sve ove "mjere" protiv čovjeka koji je javno priznao sudjelovanje i izravna ubojstva ratnih zarobljenika su doslovce formalne, jer su šanse da se Dubajić pojavi u Zagrebu na suđenju ravne nuli.

Sudac Krešimir Devčić nam je na kraju potvrdio da je hrvatska država sa svoje strane odradila sve što je mogla, odnosno preostaje još jedino mogućnost suđenja u odsutnosti, za koje su pak realne šanse održavanja jako male.

"Savjest je jača od pobjede"

Sudska praksa u Hrvatskoj je pokazala da su suđenja u odsutnosti "promašena" jer okrivljenici prema važećim zakonima imaju pravo tražiti poništenje suđenja, čime se vrijeme i sredstva uložena u suđenje u odsutnosti mogu smatrati izgubljenima.

S druge pak strane hrvatsko pravosuđe moglo bi se poslužiti zahtjevom za izručenje, međutim riječ je o još jednom pravnom instrumentu koji bi u Dubajićevom slučaju bio promašen. Srbija naime ima zakonsku odredbu o zabrani izručivanja svojih državljana, zbog čega se Simo Dubajić eventualnog hrvatskog zahtjeva za izručenjem uopće ne treba bojati.

Dubajić je svojedobno, govoreći o svojoj ulozi u poratnim pokoljima zarobljenika, rekao da je shvatio da je "savjest jača od pobjede". Međutim, teško je vjerovati da će Dubajića njegova savjest natjerati put Zagreba kako bi izašao pred hrvatski sud.

I.K.
Foto: Cropix (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara