Zbog krize u Saboru, vrh HDZ-a na izvanrednom sastanku u Banskim dvorima

Zbog krize u Saboru, vrh HDZ-a na izvanrednom sastanku u Banskim dvorima

Foto: Facebook Kukuriku koalicija

"DOLAZIT ćemo u Sabor, ali nećemo sudjelovati u radu parlamenta", poručili su danas u podne zastupnici Slavko Linić (SDP), Vesna Pusić (HNS) i Silvano Hrelja (HSU) što je ostavilo dovoljno prostora za pitanje može li HDZ održati kvorum u Saboru sljedeća dva tjedna do kada bi se trebao raspustiti Sabor.

> Hebrang: Ako se oporba ne vrati u Sabor nema plaća, mirovina i referenduma za EU

Nakon najave bojkota oporbe, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, naprasno je prekinuo rad Sabora uz jedino obrazloženje da nastavljaju u 16 sati. U međuvremenu, zbog krize u Saboru vrh HDZ-a održao je sastanak u Banskim dvorima.

Nitko od HDZ-ovaca nakon sastanka novinarima nije želio otkriti koje su bile teme razgovora. Andrija Hebrang i Luka Bebić u naletu duhovitosti ispalili su da se razgovaralo o vremenskoj prognozi: "Za HDZ očekujemo vedro i sunčano vrijeme, a za Kukuriku koaliciju umjereno oblačno, maglu i kišu".

"Sutra u Saboru ćemo imati solidan broj ruku"

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks koji je posljednji izašao sa sastanka vrha vladajuće stranke i koji je uzrok svih ovih problema, ustvrdio je kako su se sastali da razgovaraju o "stranačkim stvarima", a ne o daljnjem radu Sabora. "Ovo je bio stranački razgovor, razgovor predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor s koordinatorima izbornih jedinica", kazao je. Poručio je i kako će sutra u Saboru imati "solidan broj ruku".

Inače, na sastanku s Kosoricom bili su Luka Bebić, Ivan Jarnjak, Martina Dalić, Tomislav Karamarko, Božidar Kalmeta, Đuro Popijač, Davor Božinović, Branko Bačić te zastupnici Andrija Hebrang i Ivan Šuker.

Povod odluke oporbe o bojkotu rada Sabora je seksistički ispad potpredsjednika Sabora Vladmira Šeksa. Podsjetimo kako je još jučer SDP zbog "crnila, blata i prljavštine koje HDZ širi u Saboru", pozvao čelnike vladajuće partije da datum izbora pomaknu i prije 4. prosinca.

Svi incidenti HDZ-a

Pusić je tako danas na konferenciji za novinare nabrojala sve incidente zastupnika HDZ-a od bacanja flaša pa do pitanja: Na čemu si ti? Nabrojali su se i šovinistički ispadi te je zaključila da se u takvom Saboru ne može raditi.

"Situacija je kao u zadnjoj birtiji", rekla je Pusić podsjetivši na jučerašnju sjednicu Mandatno imunitetnog povjerenstva. Linić iz SDP-a kaže da ovakva slika Sabora ne pokazuje brigu za malog čovjeka i za gospodarsku krizu nego da se neki bavi problemima svojih stranaka.

Linić: Nema ovo smisla

"Nema svrhe u tome da budemo samo ukras u parlamentu koji ne vodi brigu o krizi i stanju u državi", rekao je Linić dodajući da je neophodno da ovakav saziv Sabora prestane što prije. Silvano Hrelja iz HSU-a je rekao kako će sigurno biti aktivni kod jedne točke.


"Sigurno ćemo glasovati o raspuštanju Sabora kada dođe to vrijeme", rekao je Hrelja. No, svakako je ostalo visjeti u zraku može li ovaj saziv Sabora izdržati još petnaest dana do kraja, koliko je predviđeno ili će se raspustiti i prije tog roka. 

Ako nema kvoruma, to je poruka predsjedniku

"Gledajte, ako HDZ nije u stanju skupiti kvorum, bilo bi logično da odmah na dnevni red stave odluku o raspuštanju parlamenta", rekla je Pusić odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li Sabor moći održati kvorum podsjećajući kako ni prošli petak nisu imali kvorum a pitanje je hoće li ga imati danas i sutra.

"Ako ne bude kvoruma, to je jasna poruka predsjedniku što mu je raditi", rekao je Linić zalažući se da izbori budu ranije. 

Jutros je održan sastanak zastupnika Kukuriku koalicije na kojem je dogovoren zajednički nastup u bojkotu rada Sabora, a nakon ispada HDZ-ovaca tijekom rasprave Mandatno-imunitetnog povjerenstva tijekom jučerašnjeg dana.

Ako  kvorum bude ovisio o HDSSB-u, Glavaševci odlaze iz Sabora

"Ukoliko kvorum bude ovisio o četiri zastupnika HDSSB-a mi ćemo izaći iz Sabornice. Ukoliko ne bude, ostat ćemo. To je distanca i od jednih i od drugih", rekao je za Index zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić nakon odluke dijela oporbe o bojkotu Sabora.

Lesar odlazi iz Sabora

"Tražio sam  u ožujku ove godine raspisivanje izbora, bio sam tada na strani građana koji su sa 60 tisuća potpisa tražili da aktualna vlast ode. Kukuriku koalicija tada je čvrsto ostala u Saboru. Danas, desest dana prije kraja saziva Sabora, oni odlučno odlaze. Odlazim i ja iz Sabora, ali ne zbog podrške Kukuriku kolicije nego zbog bezobraznog i skandaloznog ponašanja HDZ-a u parlamentu", rekao je zastupnik Hrvatske stranke rada laburist Dragutin Lesar.

"S obzirom na dosad neviđeni ispad potpredsjednika Sabora i potpuno ignoriranje svih pravila ponašanja u Saboru, Hrvatski laburisti nećemo sudjelovati u daljnjem radu Sabora. Smatramo da bez obzira što smo međusobno politički rivali, moramo poštovati pravila pristojnog ponašanja. Kao političari moramo biti prvi koji pazimo kako se ponašamo u javnom prostoru", navodi se u posebnom priopćenju Laburista.

Srbi i HSS ostaju uz Vladu

Milorad Pupovac zastupnik SDSS-a trenutno se ne nalazi u Hrvatskoj te nije bio spreman za komentar o aktualnoj situaciji, no neslužbeno doznajemo kako će zastupnici SDSS-a ostati u Saboru. Pupovac će svoju odluku da ostaje uz HDZ sutra službeno objaviti javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vjerni vladajućoj koaliciji ostaju i HSS-ovci, potvrdio je Josip Friščić. "Smatramo da Sabor mora donijeti još niz važnih zakona vezanih uz monitoring i ulazak Hrvatske u EU, a tu je i pitanje donošenja regulative o privremenom financiranju jer bez toga nema plaća, mirovina, socijalnih davanja, a ni referenduma o ulasku u EU", ponovio je Friščić riječi predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Andrije Hebranga.

> SDP želi izbore odmah!

Podsjetimo kako smo ranije pisali kao su jutros bile u tijeku konzultacije SDP-a sa svojim koalicijskim partnerima o bojkotu rada Sabora kojem je ostalo još otprilike dva tjedna do kraja zasjedanja ovog saziva.

"Vrijeme je da ovaj parlament prestane s radom jer je dio zastupnika prešao granicu normalnog ponašanja", kazala je sinoć potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić na konferenciji za novinare koju je održao SDP.

Odluka bi se trebala znati uskoro, a Sabor se i dalje muči s kvorumom. 

Mirotvorcu "barba Luki" za kaos u Saboru su krivi mediji

Predsjednik Sabora Luka Bebić, koji će za koji tjedan u političku mirovinu, na sebe je preuzeo ulogu mirotvorca. Kaže da mu je žao što parlament ne može svoje zasjedanje završiti na normalan način, s obzirom da je do raspuštanja Sabora ostalo tek dva tjedna.

"I dalje želim vjerovati da 6. zasjedanje Sabora nećemo završiti na ovakav način. Neću ništa silovati, ali želim da se sve završi bez ekscesa. Pozvat ću sve zastupnike i zastupničke klubove da sudjeluju u radu parlamenta", kazao je Bebić.

"Barba Luka" tvrdi da uvrede u Saboru dolaze i s lijeve i s desne strane. Međutim, kako kaže, javnosti je to simpatično kada se radi o jednima, ali kada je na meti druga strana "onda se diže takva zaglušujuća galama da je to neizdrživo".

Dio odgovornosti Bebić je prebacio na medije, za koje tvrdi da "daju ton tišinama, smanjivanjem ili pojačavanjem zvuka". "Ne znam koji su vaši vlasnici ili interesi, ali možemo primijetiti da se o nekim stvarima raspravlja selektivno, a o nekima se šuti", kaže Bebić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara