Raspudić o Dnevniku Anne Frank: Što je dječaku zanimljivo u dnevniku djevojčice?

Raspudić o Dnevniku Anne Frank: Što je dječaku zanimljivo u dnevniku djevojčice?
Screenshot: HRT

TEMA ovotjednog Petog dana je bila reforma školske lektire. Između ostalog, govorilo se i o Dnevniku Anne Frank, a Nino Raspudić, stalni komentator emisije i istaknuti hercegovački konzervativac, zapitao se što je dječaku zanimljivo u takvom dnevniku jedne djevojčice.

"Pretjerano izlaganje kulturi"

Na početku emisije, voditeljica i urednica Gabrijela Perišić je obznanila kako su se "posvetili kulturi i obrazovanju".

"Za vikend smo se upustili u mali eksperiment i tijekom iste večeri pretjerano se izložili kulturnim događanjima", započela je, dodavši kako su bili na izložbi i predstavi.

"Što ti misliš da bi u današnje vrijeme zapravo trebalo ponuditi djeci kao obavezno čitanje u školskoj satnici"? obratila se Ninu Raspudiću, otvarajući raspravu koja je u jednom trenutku dovela do Dnevnika Anne Frank. 

Voditeljica je izvukla knjigu i postavila pitanje zašto se ona ne bi čitala na satu povijesti.

"Dnevnik jedne djevojčice"

Raspudić je ustvrdio kako ima puno bolje literature o holokaustu, uzevši za primjer Prima Levija, talijansko-židovskog autora i kemičara koji je preživio Auschwitz.

"Mislim da je djelo Prima Levija 'Ako je to čovjek' nešto što bi trebalo u srednjim školama pročitati", rekao je Raspudić misleći vjerojatno na Levijevo djelo "Zar je to čovjek".

Dodao je kako bi se tu dala puno "cjelovitija i umjetnički doista vrijedna, vrhunska slika onoga što je holokaust bio".

"Dnevnik Anne Frank je potresan više u emotivnom, psihološkom smislu. Ali ja se pitam, sedmi, osmi razred osnovne škole, pogotovo uzevši iz perspektive dječaka, koliko je dječaku, a sjećam se kako ga se preskakalo, zanimljivo čitati dnevnik jedne djevojčice koja je inteligentna i kreativna i tako dalje", zapitao se Raspudić.

Nisu sve djevojčice iste

Lana Bobić mu je poručila kako kažu da je Dnevnik Anne Frank jedna od knjiga koja se češće čita među učenicima i učenicama te koju djeca ne izbjegavaju toliko. 

Raspudić joj je odgovorio kako on baš nema takvo sjećanje.

"Ovo je potresno iz perspektive individualne osobe. Dakle, djevojčice kao što su sve druge djevojčice na svijetu za koju znamo da strada na kraju samo zato što je Židovka", rekao je Raspudić.

Bobić ga je na to obavijestila da nisu sve djevojčice na svijetu iste.

Pobuna javnosti

Dnevnik Anne Frank je knjiga nastala na tekstovima iz dnevnika koji je napisala židovska djevojčica Anne Frank. Tekstovi su nastali tijekom dvije godine za vrijeme kojih se sa svojom obitelji skrivala od nacista koji su okupirali Nizozemsku. Obitelj joj je uhićena 1944., a ona sljedeće godine umire od tifusa u koncentracijskom logoru.

Odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja, prema kojoj nijedan suvremeni hrvatski i strani književnik nije završio na popisu obvezne lektire, neugodno je iznenadila brojne hrvatske književnike, a nakon burne reakcije javnosti na reformu lektire, ministrica Divjak je objavila kako je shvatila poruku te kako će uvažiti kritike.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara