Raste otpor u UN-u američkim ratnim planovima

VODEĆI dužnosnici za naoružanje Ujedinjenih naroda ocjenjuju da su UN-ove inspekcije u Iraku pokazale korisnim i da je Washington ostao bez novoga povoda za traženje međunarodne podrške za napad na bagdadski režim.

Rusija, Francuska, Kina, Njemačka i druge zemlje u petak su na dramatičnoj sjednici Vijeća sigurnosti poručili američkom državnom tajniku Colinu Powellu da pruži šansu miru i dopusti nastavak inspekcija.

Nestrpljivo očekivan izvještaj čelnika UN-ovih inspektora Hansa Blixa bio je kritičan prema činjenici da Irak ne pruža ključne podatke, ali nije imao oštrinu prethodnih Blixovih ocjena i predstavnici raznih zemalja u Vijeću sigurnosti zato su ocijenili da je još prerano za vojnu akciju.

Vjeruje se da će se protivljenje ratu pokazati u subotu diljem svijeta na masovnim proturatnim demonstracijama. Prosvjedi su počeli okupljanjem desetaka tisuća ljudi na ulicama gradova Novoga Zelanda i Australije, što je više nego što su organizatori očekivali.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Colin Powell nije pred Vijećem sigurnosti pročitao pripremljeni govor, ali je upozorio svijet da se ne da prevariti ´trikovima kojima smo izloženi. (...) Ne smijemo dopustiti beskonačno produžavanje ovoga procesa, a Irak sad upravo to pokušava´, rekao je Powell.

Samo su ga britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw i španjolska ministrica Ana Palacio snažno podržali, a Bugarska je pružila opreznu podršku. Druge članice, piše Reuters, među njima i Čile i Angola, za koje se vjerovalo da su sklone Washingtonu, ostale su po sredini ili su se priklonile ideji da se inspekcije nastave.

Francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin dobio je aplauz s galerije kad je rekao da za rat još nema potrebe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara