VIDEO , FOTO Dramatično stanje u Parizu, Seine i dalje raste, dijelovi grada već su pod vodom

VIDEO, FOTO Dramatično stanje u Parizu, Seine i dalje raste, dijelovi grada već su pod vodom

Foto: Hina 

VODOSTAJ Seine u Parizu nastavio je rasti, a vrhunac vodenog vala očekuje se danas navečer, nakon čega će vodostaj istim ritmom padati, objavile su nadležne službe.
 
Rijeka koja teče kroz francusku prijestolnicu, i uz čiju su obalu muzeji i spomenici, mogla bi tijekom noći na ponedjeljak dosegnuti oko 5,95 m, što je više od četiri metra od uobičajene razine, navodi informativni servis Vigicrues. 
 
To je nešto niži vodostaj od onoga zabilježenog 2016. (6,10 m) i daleko manji od najvišeg u povijesti iz 1910. kada je Seine dosegnula 8,62 m.
 
Kako javlja Associated Press, brojni gradovi uz rijeku Seine već trpe posljedice poplava i izlijevanja rijeke iz korita. Poplavljene su kuće i zgrade, cijeli parkovi nestali su pod vodom... 
 
 

 
U pariškoj okolici evakuirano oko tisuću stanovnika
 
Uzvodno od Pariza stanje se postupno popravlja nakon što je ovih dana u pariškoj okolici evakuirano oko tisuću stanovnika.
 
I opadanje vodostaja moglo bi biti "veoma polagano", rekla je za AFP Colombe Brossel iz službe za sigurnost pariške gradske uprave.
 
 
 
Sedam željezničkih kolodvora zatvoreno
 
Sedam kolodvora prigradske željeznice u Parizu, kojom putuje velik broj ljudi, i dalje je zatvoreno.
 
Porast vodostaja rijeka u više francuskih pokrajina posljedica je obilnih oborina koje padaju na već natopljeno tlo. Prosinac i siječanj su među najkišnijim mjesecima od početka mjerenja 1900., navodi Meteo-France.
 
Prognostičari najavljuju smanjenje oborina u sljedećem tjednu. Općenito, "vodostaj je počeo opadati u gornjem toku većine rijeka", zaključuje Vigicrues.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara