Rastrošni HEP: Mjesečni najam običnog dvosobnog stana plaćali 15.516 kuna

Tekst: M.M.
Foto:Arhiva (Predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak)

HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA ovih je dana ponovno šokirala hrvatsku javnost s novim otkrićem lopovluka i baratanja novcem poreznih obveznika. Naime, otkriveno je da je HEP za najam četiri stana u Zagrebu u razdoblju od dvije godine spiskao ni manje ni više nego 700 tisuća kuna, što je daleko iznad  tržišne vrijednosti.

To je za kaznenu prijavu!

Naime, kako otkriva Večernji list, a prema ugovorima objavljenim u Narodnima novinama dvosobni stan koji HEP plaća sinjskom sucu Željku Gusiću stoji 15.516 kuna mjesečno. Točnije za dvogodišnji najam stana platili su 372.400 kuna. Da bi stvar bila i zanimljivija Gusić je u posjedu ugovora po kojem mu se na žiro-račun uplaćuje 750 eura (5475 kuna, op. a.) na mjesec, a u to su uključeni i porezi i režije. Za razliku od gotovo deset tisuća kuna, šokirani Gusić nema pojma, dodajući kako bi to trebalo biti predmetom kaznene prijave.

"To mora istražiti Državno odvjetništvo! Kako su mogli napisati da mi plaćaju gotovo tri puta više novca?", rekao je u nevjerici Gusić kada je vidio podatke objavljene u Narodnim novinama.

Bez natječaja

Kako tvrdi Večernji list za najam stanova za koje HEP plaća sulude iznose nije raspisan javni natječaj, pri čemu se mogla dobiti mnogo povoljnija ponuda, a umjesto toga HEP je ugovore sklopio izravnom pogodbom s iznajmljivačima, odnosno s agencijama koje ih zastupaju. Sva četiri stana unajmila je HEP Proizvodnja.

Valja dodati i kako se neslužbeno saznaje da Državno odvjetništvo i ravnateljstvo policije zajednički pripremaju kaznenu prijavu protiv predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka i to zbog sumnje  da je počinio više kaznenih djela u gospodarskom poslovanju. Za ta djela predviđena je kazna do 10 godina zatvora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara