Rat ga je iz Vukovara potjerao u Njemačku, danas u Hrvatskoj otvara IT firmu

Rat ga je iz Vukovara potjerao u Njemačku, danas u Hrvatskoj otvara IT firmu
Foto: Index

MIROSLAV ŠIMUDVARAC rođeni je Vukovarac, no kao dječak je 1991. završio kao prognanik u Njemačkoj. Danas, tridesetak godina kasnije, u Hrvatskoj otvara podružnicu svoje IT firme s lokacijama u Zagrebu i Osijeku te namjerava u dogledno vrijeme zaposliti 70-ak inženjera.

Njegova tvrtka Aconno ima sjedište u Düsseldorfu i bavi se internetom stvari (IoT). Svojim klijentima nudi gotove IoT, ali i druga rješenja prema željama klijenata. Tvrtka u Hrvatskoj također će se baviti razvojem, ali i proizvodnjom komponenti - senzora za te sustave.

Rade i za neke od najvećih kompanija

Razvijaju certificirani software i hardware, prvenstveno povezive senzore, a bave se i istraživanjem nove ultra low power tehnologije. Među njihovim klijentima nalazi se niz velikih međunarodnih kompanija kao što su Vodafone, Telekom, Telefonica, SAP, Bosch i Siemens, čitav niz srednjih i manjih tvrtki, start-upovi, makeri i fakulteti diljem Europe i Sjeverne Amerike.

“Bavimo se internetom stvari. Ovako za laike, radi se o elektroničkim sustavima, senzorima koji mjere temperaturu, kvalitetu zraka, vlažnost, magnetska polja i slično, i onda to šalju na servere te se ti podaci dalje obrađuju kako bi se poboljšali određeni procesi. Na primjer, trgovački lanac može vidjeti jesu li im zamrzivači  predugo otvoreni i ako jesu, mogu uvesti neki novi sustav za njihovo zatvaranje kako bi uštedjeli energiju i time smanjili troškove. Klijenti su nam i velike kompanije, ali i manje industrije kojima pomažemo oko digitalizacije. Inače, imamo i jednu softversku firmu Troido koja se bavi razvojem android softvera. Preko nje smo prije nekoliko godina u Zagrebu formirali jedan mali tim da isprobamo kako je raditi u Hrvatskoj. Bili smo zadovoljni i onda smo odlučili i poslovanje Aconna proširiti ovdje”, kaže Šimudvarac.

Prvo računalo dobio sa samo pet godina

U tehnologiju se zaljubio još u djetinjstvu u Vukovaru kada je dobio prvo računalo - ZX Spectrum. Ondje je živio do rata, koji ga je potjerao u Njemačku, gdje je završio školu i fakultet.

“Rođen sam u Vukovaru 1979. godine, tamo sam živio do rata, a tehnika me zanimala oduvijek. Prvo računalo ZX Spectrum dobio sam sa samo pet godina. S mamom sam utipkavao programe iz knjiga i fascinirano gledao kako se izvršavaju. Kasnije su mi roditelji kupili legendarni Commodore 64. Polako sam učio programirati i sa susjedom Darkom provodio dane usavršavanjem prvih programa. I u školi smo imali dopunsku nastavu gdje smo mogli birati informatiku. Nakon toga došao je rat, otišli smo u Njemačku bez ičega i tamo nastavili život. Tamo sam završio školu i direktno uz fakultet otvorio svoju prvu IT tvrtku koja danas vrlo uspješno posluje”, kaže Miroslav.

Razvoj 5G mreža otvorit će nove mogućnosti internetu stvari, području kojim se Aconno bavi.

“Na primjer, kod skladišnih robota. Velika skladišta imaju sve više i više robota koji su jako brzi. Kad im čovjek stane na put, može doći do nesreće. Sa sadašnjim mrežama ne možemo ih izvana kontrolirati, nego imaju svoje autonomne sustave koji paze na takve stvari, da nekoga ne zgaze i slično. Kada 5G mreža bude rasprostranjena, ona je toliko brza da će biti moguće da vanjska umjetna inteligencija upravlja robotom i pazi da ne dođe do nesreće. A moguće da će sve više uređaja biti kontrolirano izvana. Recimo, svaki 3D printer ima svoj softver pa on sam upravlja svime. Ali zašto u budućnosti na 5G mreži ne bismo imali jedan sustav koji izvana upravlja printerima, kontrolira uređaje”, pojašnjava Miroslav.

Hrvatski stručnjaci su top

Miroslav ima visoko mišljenje o hrvatskim IT stručnjacima, zbog čega je, uostalom, i odlučio proširiti svoje tvrtke i na Hrvatsku.

"Kvaliteta Hrvatskih developera je izvrsna. Radili smo s ljudima iz cijelog svijeta i Hrvati su uvijek bili top. Bilo je uvijek pitanje hoćemo li mi zapošljavati ljude iz Hrvatske u Njemačkoj ili ovdje. No svima je lakše ako radimo ovdje jer se ne moraju seliti. Zaposlenici podružnica u Hrvatskoj i Njemačkoj usko će surađivati. Poticat ćemo ih da rade i u drugim poslovnicama, primjerice, zaposlenici iz Düsseldorfa u Osijeku, Osječani u Zagrebu, stručnjaci iz Zagreba u Njemačkoj. Ovom praksom povećat ćemo povezanost timova, a zahvaljujući tome i najmodernijim metodama komunikacije, Aconno će unatoč udaljenostima, poslovati kao jedan tim“, kaže Miroslav.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara