Rat među hakerima: Tko je srušio HDZ?

Foto: Davor Pongračić (Cropix)

HDZ JADRANKE KOSOR doživio je težak poraz ne samo na parlamentarnim izborima nego i u virtualnom svijetu. Naime, nakon što su njihove službene stranice napadnute jučer u nedjelju na izborni dan do danas nije odbijen hakerski napad. Stranice HDZ-a i dalje su nedostupne.

Tko je kriv za konačni pad?

Valja podsjetiti kako je skupina "NullSecurity Croatia" početkom ovog tjedna najavila pad stranice HDZ-a, a kada se to jučer i dogodilo, preuzeli su zasluge. No u taj scenarij malo je teško povjerovati. Njihova "vjerodostojnost" poljuljana je nakon što su prihvatili odgovornost za objavu kontroverzne snimke iskaza bivšeg šefa HDZ-a Ive Sanadera s obzirom da snimka nije bila serveru te da se na internetu pojavila tri dana prije nego što je objavljena po internet portalima. Isto tako  "NullSecurity Croatia" najavio je kako će HDZ "pasti" u petak, no to se dogodilo u nedjelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše portal ZIMO još jedna skupina spremna je preuzeti odgovornost za "pad" HDZ-a. Riječ je o skupini Anon koji tvrdi "da je NullSecurity Croatia već poznata po preuzimanju odgovornosti za radnje koje nisu izveli, te na tome dobivaju medijsku pozornost, a kako im je cilj ‘kititi se tuđim perjem’".

Napad preko ruskog providera?

“Centralnu stranicu HDZ-a nisu srušili oni nego jedan član iz Anona koji je zakupio server od jednog ruskog providera te sa njega izveo napad.” istaknuto je u mailu koji je došao na adresu portala ZIMO.

Kako kažu iz Anona, a prenosi ZIMO, ideja je već otprije kružila Twitterom kada su Anonymous Croatia i TeslaSec započeli ideju po nazivom #OpHDZ, kada je najavljeno DDOS-anje HDZ-ove stranice. Naime, hakerski napad odgođen je radi brzine interneta u Hrvatskoj koja je jako mala za takve radnje, ističe Anon.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara