Rat na Gornjem gradu: Pogledajte početak krvavog sukoba u Radićevoj

Foto: Tomislav Brdjanović/Index
Galerija: Boris Kovačev, Dragan Matić/Cropix

OKO DVA i pol sata u centru Zagreba bilo je ratno stanje. Sukobi policije i prosvjednika u kojima su stradali i nedužni prolaznici, te novinari, trajao je sve do oko 17 sati. Tek tada se situacija smirila. No, interventna policija ostala je pod punom spremom na prilazima Markovom trgu gdje se odvila glavnina sukoba.

Doznajemo kako je 60-ak uhićenih, te 25 ozlijeđenih, od toga 12 policajaca i 13 građana. U Radićevoj ulici razbijeni su mnogi izlozi i pričinjena je velika materijalna šteta.

Oko 14.30 sati oko 800 mlađih prosvjednika s Trga bana Jelačića uputilo se prema Markovom trgu kojega su okružile jake policijske snage. Po dolasku na barikade prosvjednici su počeli s bacanjem upaljača, baklji i boca na specijalnu policiju. Specijalci su uzvratili pendrečenjem prosvjednika u prvm redovima!

Policija se nakon 20-ak minuta malo povukla, jer su prosvjednici počeli bacati cigle na njih. Pokušavali su se obraniti suzavcem i povlačenjem. No, vrlo brzo policija je krenula prema prosvjednicima i počela ih masovno pendrečiti. Potisnula ih je niže niz Radićevu ulicu! Izbio je veliki sukob između prosvjednika i policajaca! Među ozlijeđenima su i novinari među kojima i naša ekipa kao i novinari Nacionala, net.hr, HTV-a te Nove TV.  Neki su dobili pendrekom po glavi a neki su stradali od kamenja koji su bacali prosvjednici.

Nakon što su ih potisnuli, prosvjednici su se primirili te su iz Radićeve prošli do Tkalčićeve. Pri dnu Tkalčićeve do njih je došao Mladi Jastreb Branko Borković koji ih je pokušavao smiriti ljutit što su izbili neredi i što Facebook prosvjednici napadaju policiju. "Nećete vi rušiti našu hrvatsku državu", govorio im je. Nitko ga nije doživljavao. Jedan od mlađih prosvjednika ga je u tom trenutku pljunuo!.  Tamo je ponovno izbio sukob prosvjednika i policije, oko 15.50 sati.

Dio prosvjednika i dalje je ostao u Radićevoj, gdje su ih u jednom trenutku okružili interventni policajci. No, prosvjednici su opet specijalce koji su bili s gornje strane izgurali prema vrhu Radićeve, gađali su ih ciglama i kamenim pločama.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara