Rat na ulicama Barcelone, mlatili se policija i prosvjednici: "Ovo je pakao"

Rat na ulicama Barcelone, mlatili se policija i prosvjednici: "Ovo je pakao"
Foto: EPA

ULICE Barcelone pretvorile su se u petak navečer u bojno polje gdje više od šest sati traju sukobi zagovornika nezavisnosti Katalonije s policijom u kojima je ozlijeđeno najmanje 50 osoba. 

Petog dana prosvjeda nakon presuda katalonskim liderima u drugom gradu po veličini u Španjolskoj izbili su nezapamćeni neredi.

U središtu grada zapaljene su vatre i postavljene barikade iza kojih prosvjednici zamaskiranih lica zasipaju policiju kamenjem, ciglama i drugim predmetima. Policija uzvraća ispaljujući gumene metke i suzavac te koristi palice. Prema posljednjih podacima, u sukobima je oko 50 ozlijeđenih.

Katalonska policija pozvala je stanovnike da ne izlaze u područja sukoba. Izvijestila je kako se oko 4500 prosvjednika, od kojih je 500 "jako opasnih", nalazi iza barikada.

"Nesumnjivo ovo je najteža noć do sada", izjavio je Pablo Perez, glasnogovornik JUPOL-a, policijskog sindikata koji tvrdi da policija ne raspolaže adekvatnom opremom za suzbijanje nereda.

Noć obasjavaju vatre i policijske sirene, a čuju se ispaljivanje policijskih gumenih metaka i petarde.

Pola milijuna ljudi bilo na ulicama

U Barceloni se u petak okupilo 525.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije u prosvjedu protiv osuđujućih presuda svojim liderima, podatak je gradske policije. Prosvjednici traže odcjepljenje od Španjolske.

Glavno okupljanje, na kojem se našao najveći broj prosvjednika, prošlo je mirno s brojnim istaknutim zastavama koje simboliziraju nezavisnost i transparentima "sloboda političkim zatvorenicima". U Kataloniji je u petak na snagu stupio opći štrajk koji su sazvali sindikati koji zagovaraju samostalnost.

"Potrebno je razlikovati taj mirni prosvjed koji su sazvali sindikati i ovo nasilje radikalnih skupina", rekao je španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska.

"Nadležne institucije obavljaju svoj posao kako bi osigurali javni red. Njihov rad je neupitan", istaknuo je.

Kabinet katalonskog predsjednika vlade Quima Torra sazvao je hitan sastanak.

"Nadam se da je ovo posljednja ovakva noć. Ovo nije naš način", istaknuo je Miquel Buch, šef unutarnjih poslova Katalonije. Prosvjednici traže njegovu ostavku.

"Ovo je pakao"

Policiji neprestano dolazi pojačanje jer ne uspijeva suzbiti nemire.

"Ovo je pakao. Gledam svoj grad i plačem", izjavio je Albert Rivera, vođa stranke centra Građani koja se protivi nezavisnosti Katalonije. "Barcelona je postala Bagdad. Ogorčen sam", dodao je i kritizirao premijera Pedra Sancheza što nije uveo izvanredne mjere.

Ranije tijekom dana Sanchez, kojeg čekaju parlamentarni izbori 10. studenog, ponovio je kako nije potrebno pretjerano reagirati izvanrednim mjerama. Ovaj tjedan je poručio da bi to samo dovelo do spirale nasilja.

U  ponedjeljak je Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godina zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. koji je bio zabranio ustavni sud i posljedičnog proglašenja republike Katalonije. Osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma.

Te presude potaknule su prosvjede diljem Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara