Rat u iraku i dalje glavna tema svjetskih medija

RAT u Iraku je i dalje glavna tema svjetskog tiska koji većinom ističe da novi rat u Perzijskom zaljevu neće trajati kratko kao što se Washington nadao.

Većina britanskih novina na prvim stranicama objavljuje fotografije zarobljenih američkih vojnika, uz naslove "Neka im Bog pomogne" (Daily Telegraph) i "Sadamovi zarobljenici" (Daily Mail). Daily Mirror donosi fotografiju "Edgara iz Teksasa" uz fotografiju iračkog djeteta koje s užasnim opeklinama leži u bolničkom krevetu. "Još uvijek smo protiv rata? Da, i imamo pravo", naslov je uz objavljene fotografije.

Ruski tisak u ponedjeljak ocjenjuje da američka administracija neće uspjeti u svome planu brzog rata u Iraku, ističući kako se "nada u brzu kapitulaciju Iraka nije ostvarila".

Njemački tisak također na prvi stranicama ističe da je Irak pružio jači otpor od onoga koji je predviđao Washington i dodaje kako rat u Iraku "neće biti šetnja po pustinji".

"SAD trpe veće gubitke od predviđenih, pustinja se pretvara u zamku za vojnike", ocjenjuje turski tisak, a isto mišljenje dijeli i španjolski tisak.

Austrijski tisak dovodi u pitanje autentičnost informacija koje se objavljuju o ratu u Iraku.

"U komentaru o ratu u Iraku trebamo prvenstveno ustvrditi da ne znamo ništa, apsolutno ništa", piše austrijski Standard, dok Kurier ističe da je "istina ovih dana postala rijetkost".

Talijanski tisak na prvim strancima donosi fotografije zarobljenih američkih vojnika ističući da "oči uhićenih vojnika ocrtavaju istinu o ratu: nerazumijevanje i teror Amerikanaca".

Talijanske novine ocjenjuju da je "teško predvidjeti hoće li brutalnost objavljenih snimaka ujediniti ili podijeliti amerčku savijest".

Ratne fotogracije i svoje komentare o situaciji u Iraku donosi i tisak azijskih zemalja.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara