Rata kredita neće prelaziti trećinu plaće

UBUDUĆE ukoliko dužnik ne bude mogao otplaćivati redovito kredit, banka više neće moći sjesti na cijelu njegovu plaću, čak i ako on to sam potpiše. Novost je i to što građani uskoro neće moći dizati goleme kredite za koje bi im rata iznosila više od trećine plaće.

Navedene promjene predviđaju nove odredbe Ovršnog zakona, otkrio je Borisa Koketija, pomoćnika ministrice Ane Lovrin koji vodi radnu grupu za promjenu Ovršnog zakona, piše Večernji list. Ova mjera Vlade mogla bi zaustaviti veliki rast kredita i veliku zaduženost hrvatskih građana koja je dosegla čak 96 milijardi kuna, što znači da je svaki zaposleni dužan 67.000 kuna ili 14 prosječnih plaća.

Prema važećim odredbama banke odobravaju i kredite sa znatno većim ratama od trećine plaće dužnika, tako da mu ostane dio plaće koji je, prema procjeni banke, dovoljan za osnovno uzdržavanje. Sada je procjenjeno da za život jedne osobe treba nešto manje od 3000 kuna, pa tako netko tko ima 10 tisuća kuna plaću, a nema djece, može dobiti kredit s ratom od čak nešto više od 7000 kuna.

Boris Koketi kaže da će se banke vjerojatno snaći i u tom slučaju, kao i građani, koji će za velike kredite uzeti sudužnike ili jamce.

Do ograničavanja kredita doći će na inicijativu više sindikata, među njima i Nezavisnih hrvatskih sindikata. Krešimir Sever, predsjednik NHS, kaže kako se sindikatima obraća puno građana koji zapadnu u nevolje zbog prevelike zaduženosti, pa im banka sjedne na cijelu plaću. Ističe kako mnogi od njih nisu bili ni svjesni da su kod javnog bilježnika potpisali pristanak na to.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara