"Ratko Mladić skrio se pod morem"

"Ratko Mladić skrio se pod morem"

U BOSANSKO-HERCEGOVAČKOM selu Božinovići, siromašnom i nepristupačnom planinskom mjestu, karakterističnom po prekobrojnom gniježđenju crnih vrana, odrastao je trenutno najtraženiji haški bjegunac Ratko Mladić. Kao što je već nebrojeno puta istaknuto, Mladićev život je obilježen ubojstvom oca, ali i samoubojstvom mlađe kćeri.

Nasuprot Mladićeve majušne u kamenu podignute obiteljske kuće, zatekao se njegov bratić Sretko, koji je o generalu Mladiću ispričao kako je još od ranog djetinjstva prilično razvio vještina preživljavanja, na što je bio primoran zbog majke koja ga, oboljela od tifusa, nije mogla dojiti. Sretko objašnjava kako su Mladićevog oca ubili ustaše, tijekom vladavine NDH, što ga je na koncu natjeralo da postane samodostatan. Kao i mnogi dječaci koji su preživjeli Drugi svjetski rat, Mladić se kasnije priključio Titovoj oslobodilačkoj armiji.

Najjače dijete u selu

"Njegova majka nije imala posao, nije imala mirovinu, pa se stoga mladi Ratko trebao boriti da bi preživio", kazao je Sretko. "Bio je jak, mogao je plivati puno brže nego njegovi vršnjaci, čak i roniti dublje, u trčanju je bio izvrstan, a u bacanju kamena s ramena je bio premca." "On je staložen, odlučan i nikad ne odustaje." "Ako postoji svijet pod morem, onda se Ratko tamo skriva", "otkrio" je Sretko.

Nakon što je izručen vođa Bosanskih Srba Radovan Karadžić, međunarodna zajednica vrši priličan pritisak na Srbiju da što prije uhiti i "otpravi" za Haag Mladića. Njega se tereti zbog troipolgodišnje opsade Sarajeva, tijekom koje je počinjen masakr nezapamćen u europskoj povijesti još od Drugog svjetskog rata.

"Ja neću spavati sve dok se Mladić konačno ne zatvori"

"Ako je Karadžić bio mozak ratnog vihora u BiH, onda je Mladić bio mesar koji je izvršavao njegove naloge", objasnila je Hatidža Mehmedović, koja se 11. srpnja 1995. nalazila u Srebrenici, UN-ovoj zaštićenoj enklavi i koja je istaknula da je svjedokinja Mladićevih naređenja za pogrom bošnjačkih dječaka i muškaraca, njih čak 8 tisuća , među kojima su se našli i njezini malodobni sinovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ja neću spavati sve dok se Mladić konačno ne zatvori", nastavila je Mehmedović dodajući da je njezinoj djeci presudio čovjek s najkrvavijim rukama.

Danas 66-godišnjak i, prema kazivanju njegovih prijatelja, slaboga je zdravlja. Pa ipak,  Mladić uspješno izbjegava uhićenje preko deset godina. Kao i Karadžić, optužen je za genocid, masakr u Srebrenici te ubojstvo oko 10 tisuća ljudi tijekom opsade Sarajeva.

Amerikanci nude 5 milijuna dolara za njegovu glavu

Za njegovo glavu Amerikanci su ponudili novčanu nagradu u iznosu od 5 milijuna dolara. Europska unija nije ponudila nagradu, ali je zaprijetila Srbiji da ukoliko ne izruči generala Mladića može zaboraviti na punopravno članstvo.

Većeg "narodnog heroja" teško će se pronaći

Uhićenje Mladića, prema mišljenju bošnjačkih i srpskih istražitelja i analitičara, biti će neusporedivo teže nego što je to bilo Karadžićevo. Naime, mnogi Srbi Mladića vide kao narodnog heroja, u prilog njegovoj slobodi ide upućenost u srpske zločine 90-tih, zbog čega ugrožava vojnu i političku elitu, kao i obuka, koju je pošao u vojno-obavještajnim službama, a koja mu uvelike pomaže u "nevidljivosti".

"Karadžić je egzibicionist, pjesnik intelektualac koji se voli pokazivati, dok je Mladić ekstremno discipliniran", pojasnila je Ljiljana Bulatović, koja je o samom Mladiću napisala nekoliko knjiga. Nastavila je kako junak njezinih knjiga ima velik broj prijatelja u vojnim krugovima, koji su mu prilično lojalni. "Prije će se Mladić ubiti, nego će dopustiti izručenje Haškom sudu", kazala je naposljetku Bulatović.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara