Ratni veterani traže smjenu Stankovića jer je s gostom pričao o građanskom ratu u Hrvatskoj

Ratni veterani traže smjenu Stankovića jer je s gostom pričao o građanskom ratu u Hrvatskoj

Screenshot: HRT

ZBOG pitanja koje je postavio vukovarskom ratnom veteranu Predragu Peđi Mišiću, jedna od udruga ratnih veterana traži smjenu Aleksandra Stankovića.

>> Srbin koji je branio Vukovar i razbio ćiriličnu ploču: Moj brat je napadao grad


Podsjetimo, kod Stankovića je u emisiji "Nedjeljom u 2" gostovao vukovarski ratni veteran Predrag Peđa Mišić. Voditelj i urednik emisije, Aleksandar Stanković, u jednom je trenutku Mišiću postavio pitanje o tome je li se u Hrvatskoj vodio građanski rat, te konstatirao da činjenica da je s druge, agresorske strane bio Mišićev brat svjedoči da se, uz agresiju, u Hrvatskoj vodio (i) građanski rat.

O tome su voditelj i njegov gost raspravljali neko vrijeme, a sama činjenica što se o tome razgovaralo na HRT-u, toliko je uzrujala Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi (ZUV HGP), jednu u nizu udruga ratnih veterana, da su zatražili suspenziju Aleksandra Stankovića.

U priopćenju kojeg je medijima danas poslao ZUV HGP navodi se kako potaknuti emisijom "Nedjeljom u 2", emitiranoj u nedjelju 19. studenog na HRT1, smatraju da je njihova dužnost reagirati po tom pitanju.

"Uporna i skandalozna teza o građanskom ratu"


"Voditelj Aleksandar Stanković ogriješio se i ponizio, ne samo o novinarski kodeks već i Deklaraciju o Domovinskom ratu, kao i vrlo jasnu oslobađajuću presudu Haškog suda hrvatskim generalima iz čijeg se obrazloženja jasno apostrofira tko je agresor. Gost emisije bio je Predrag Mišić Peđa. Srbin koji je branio Vukovar prisjetio se ratnih dana, komentirao aktualne događaje i status hrvatskih branitelja u društvu, te u nekoliko navrata negirao Stankovićevu upornu i skandaloznu tezu da se u Hrvatskoj vodio građanski rat", navodi se u priopćenju.

Ratni veterani u svom priopćenju navode kako je "Članak 2. deklaracije o Domovinskom ratu posve jasan", pa ga citiraju: "Republika Hrvatska vodila je pravedan i legitiman, obrambeni i osloboditeljski, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome u kojem je branila svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica".

"Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, zatražio je od Ministarstva uprave da se očituje po pitanju zašto je dozvoljeno da se ruše vrijednosti Hrvatske, Deklaracije o Domovinskom ratu  i Domovinskog rata na nacionalnoj televiziji koju plaćaju hrvatski građani, među kojima i veliki broj hrvatskih branitelja", navodi se u priopćenju ZUG HGP-a, u kojem se ne pojašnjava zbog čega bi točno Ministarstvo uprave trebalo "uvoditi red" na Hrvatsku televiziju.

"Također, zbog javnog pokušaja da se lažnom manipulacijom gledateljstvo dovede u zabludu, zbog širenja neistina o hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu, kojeg dotični voditelj javno naziva građanskim, smatramo kako bi bilo primjereno smijeniti ga s mjesta TV voditelja emisije "Nedjeljom u 2", te ga suspendirati s Nacionalne televizije", zaključuje se u priopćenju koje potpisuje predsjednik ZUV HGP-a Miljenko Kolobarić.

Nije prvi put da veterani žele smijeniti Stankovića


Komentar smo zatražili i od Aleksandra Stankovića, koji nam službeno ništa nije mogao komentirati.

Nije to prvi put da veteranske udruge traže smjenu Stankovića, pa su tako 2011. predstavnici 11 veteranskih udruga bili na HRT-u kod Stankovićevih šefova sa sličnim zahtjevom.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Aleksandra Stankovića, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Aleksandar Stanković.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara