Ratni veterani žele da se ukine naziv "branitelj". Objasnili su zašto

Ratni veterani žele da se ukine naziv "branitelj". Objasnili su zašto
Screenshot: YouTube

OSJEČKA Udruga hrvatskih stradalnika Domovinskog rata "Sv. Rok" zatražila je da se u važećim zakonskim propisima briše naziv "branitelj" te zamijeni nazivom "ratni veteran" jer drže da bi se tako zaustavila inflacija branitelja.

Predsjednik Udruge Zlatko Bebek je na konferenciji za novinare ocijenio kako bi zakonskom regulativom trebalo razdvojiti hrvatske ratne veterane i sudionike Domovinskog rata.

Objasnili su razliku

Smatra kako sada branitelj može biti i civil koji je radio na svom radnom mjestu 1991. godine, a radi ga i danas, ili temeljni policajac koji je to obavljao onda i danas, ali pod drugačijim uvjetima.

Stoga traži da im se da naziv "sudionik Domovinskog rata" jer su oni na svoj način sudjelovali u obrani suvereniteta.

"Sigurni smo da bi se razdvajanjem ratnih veterana od sudionika Domovinskog rata ta naša braniteljska inflacija, koja je više nego očigledna, automatski zaustavila. Mi pozdravljamo sudionike Domovinskog rata jer ako ste bili pripadnik Narodne zaštite, trebate dobiti status, ali sudionika, pri čemu ne želimo utjecati na ostvarivanje njihovih stečenih prava jer ih trebaju imati", kazao je Bebek.

Zato smatra kako se naziv "branitelj" treba brisati iz zakonske regulative jer je ograničenog značenja.

"Ta riječ definitivno ne pripada ni u kakav zakon i neupotrebljiva je jer branitelj nije zvanje, a izraz 'ratni veteran' se upotrebljava svugdje u svijetu. Htjeli to ili ne, čim ste bili u ratu, vi ste ratni veteran", ističe Bebek.

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara