Ratni zločinac Norac pojavio se na obljetnici akcije Medački džep

Ratni zločinac Norac pojavio se na obljetnici akcije Medački džep
Foto: N1

OSUĐENI ratni zločinac Mirko Norac pojavio se danas na obilježavanju 25 godina od vojno-redarstvene operacije Medački džep u Gospiću.

Osuđeni ratni zločinac koji, kako je izjavio za medije, nije dio službenog protokola, viđen je na misi za poginule branitelje na kojoj su još bili i ministar obrane Damir Krstičević te Mirko Šundov, načelnik Generalnog stožera Oružanih snaga.

"Ta akcija ne vuče nikakve repove te je obavljena prema pravilima Ženevske konvencije. To što neki izmišljaju i rade od toga cirkus, to je neki drugi problem", rekao je Norac na obljetnici, a prenosi N1.

Norac osuđen za likvidacije civila u Gospiću i zapovjednu odgovornost za zločine u Medačkom džepu

Podsjetimo, Norac je osuđen po optužnici za ratni zločin zbog likvidacije 40-ak civilnih stanovnika u Gospiću u jesen 1991. godine te po zapovjednoj odgovornosti za zločine u Medačkom džepu u rujnu 1993. godine. Kazna mu je objedinjena na 15 godina.

Nije se pokajao ni zato što je osobno usmrtio žensku osobu

Nakon odslužene dvije trećine kazne uvjetno je pušten na slobodu u studenom 2011. godine. Nije se pokajao ni zbog jednog zločina, čak niti zbog toga što je na stratištu blizu Gospića osobno usmrtio nepoznatu žensku osobu.

Operacija Medački džep zasjenjena ratnim zločinom koji je Norac dopustio

Operacija Medački džep, koja se odvila od 9. do 11. rujna 1993. godine protiv paravojnih postrojbi Republike Srpske krajine, bila je brza i munjevita te je rezultirala promjenom ravnoteže snaga, no i negativnom percepcijom Hrvatske vojske zbog namjernih paljenja kuća, ubijanja staraca i starica čija su tijela zapaljena te zločina gađanja noževima živog za drvo obješenog zarobljenog vojnika, vješanja za ruke, bičevanja, posipanja soli po krvavim leđima te ponižavanja zarobljenog vojnika.

Ministarstvu obrane i Ministarstvu branitelja poslali smo upit o primjerenosti pojavljivanja osuđenog ratnog zločinca na obilježavanju vojno-redarstvene operacije Medački džep, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara