Raul Castro uoči sprovoda: Nijedna ulica neće se zvati po Fidelu

Raul Castro uoči sprovoda: Nijedna ulica neće se zvati po Fidelu

Foto: FaH

KUBANSKI predsjednik Raul Castro obvezao se braniti domovinu i socijalizam na svečanosti održanoj u subotu navečer uoči današnjeg pokopa oca kubanske revolucije Fidela Castra čiju će posljednju želju poštovati pa se nijedna ustanova ni ulica neće zvati Fidelovim imenom.

"Pred posmrtnim ostacima Fidela kunemo se da ćemo štititi  domovinu i socijalizam", izjavio je Raul Castro pred desecima tisuća osoba okupljenih u Santiagu de Cubi, na istoku zemlje, gdje bi se pepeo "comandantea" trebao pokopati u nedjelju u privatnosti.

"Fidel je pokazao da je to moguće, da se može srušiti svaka zapreka i prijetnja našoj odlučnosti da izgradimo socijalizam na Kubi", naglasio je Raul Castro u posljednjem govoru odavanja počasti na Trgu revolucije.

Fidel Castro bio je protiv kulta ličnosti, tvrdi njegov brat

Iznenadivši brojne Kubance, Raul Castro je najavio da će, u skladu s voljom Fidela Castra, podnijeti Nacionalnoj skupštini zakon kojim se predviđa da se nikakav kult ličnosti ne gradi oko njega. Ta najava suprotstavlja se egzaltiranosti koja je zahvatila otok zadnjih dana oko "comandantea".

Fidel je naglašavao "do zadnjih sati života da se njegovo ime i lik nikada ne koriste kao naziv institucija, trgova, parkova, avenija, ulica ili drugih javnih mjesta, te da se u spomen na njega ne podižu spomenici, biste, kipovi i drugi slični oblici odavanja počasti", podsjetio je mlađi brat Castro koji je Fidela naslijedio 2006.

U nedjelju će se posmrtni ostaci bivšeg predsjednika pokopati na groblju Santa Ifigenia u Santiagu, pored mauzoleja Josea Martija, junaka kubanske nezavisnosti.

"Jednostavan" pogreb, kako ga je okarakterizirao Raul Castro, održat će se daleko od kamera stranih medija. Njime će se zaključiti devetonevno žalovanje proglašeno nakon Castrove smrti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara