Ravnatelj policije rekao zašto je smijenio istražitelja zločina na Ovčari

Ravnatelj policije rekao zašto je smijenio istražitelja zločina na Ovčari
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

GLAVNI ravnatelj policije Nikola Milina danas je održao press konferenciju na kojoj je komentirao smjenu bivšeg policijskog istražitelja u Vukovaru Nikole Kajkića. 

Ranije danas novinarima se obratio Kajkić koji je iznio niz optužbi na račun vrha policije. Podsjetimo, nakon smjene Kajkića, u Vukovaru je krenula pobuna koju je protiv policije, sudstva i vlade poveo HDZ-ov gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. 

Vrh policije uzvratio teškim optužbama na račun bivšeg policijskog istražitelja ratnih zločina

Vrh policije uzvratio je teškim optužbama na račun Kajkića za kojeg su rekli da je udaljen iz službe jer je loše radio, ali i zbog sumnje u tešku povredu službene dužnosti vezanu uz istrage i dokumente o ratnim zločinima u Vukovaru.

"Nisam bio zadovoljan što se tiče rezultata na području ratnih zločina počinjenih na području Ovčare i obzirom da rad u tom predmetu nije donio rezultate, kao ravnatelj sam, i prije istupa u javnosti, još u drugom mjesecu ove godine tražio da se oformi posebna radna skupina sačinjena od posebnih službenika koji će se baviti tim predmetom kako bi njihov rad dao novu vrijednost u istraživanju ratnih zločina. Rezultati su već vidljivi. Napominjem da je kroz godine osnivano nekoliko radnih skupina, ali još nikad radna skupina za ratne zločine počinjene na području Ovčare", rekao je ravnatelj policije Milina. 

Čelnici policije tvrde da je Kajkić u svojim istragama kršio zakon

Zamjenik Ćelić kazao je kako Kajkićev rad nije bio profesionalan te da je smijenjen jer njegov rad u radnoj skupini nije urodio podnošenjem kaznenih prijava. 

"Daljnjom analizom dostupne dokumentacije, a posebno spisa ratnih zločina počinjenih na poljoprivrednom gospodarstvu Ovčara, pokazala je da rad policijskog službenika na tom slučaju nije bio profesionalan, bio je nestručan te protivan pravilima struke i važećim zakonskim propisima", rekao je Ćelić.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac rekao je da je dokumentacija, za koju Kajkić tvrdi da je prikupljana duže vrijeme, bila nedostatna te da ju je i državno odvjetništvo vratilo PU vukovarsko-srijemskoj na daljnje postupanje jer nije bila dovoljna da se pokrene kazneni postupak.

Kajkić se ranije obrušio na vrh policije

Naveo je da su podnesena samo dva posebna izvješća, i to prvo nakon pet mjeseci i nakon požurnice, iako je rok za to 30 dana.

Podsjetimo, Nikola Kajkić, bivši policijski istražitelj ratnih zločina počinjenih na Ovčari 1991., danas se na konferenciji za medije obratio javnosti nakon što je u veljači udaljen s čela policijskog tima zbog povrede službene dužnosti.

Rekao je da "predmet Ovčara u MUP-u nije postojao do ožujka 2017., ja sam ga oformio" te dodao da je MUP inkriminirao cjelokupni njegov rad.

"Devet mjeseci radio sam na tom predmetu. Obavio sam gotovo 300 obavijesnih razgovora. Toliko nije napravljeno u zadnjih 10 godina na teritoriju cijele Hrvatske", zaključio je Kajkić.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara