"Ravnateljica škole, supruga HDZ-ovog gradonačelnika Vinkovaca pokušava osujetiti štrajk"

"PREDAVAČIMA u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Vinkovcima ravnateljica Dr.sc. Jadranka Mustapić - Karlić, inače supruga vinkovačkog gradonačelnika Mladena Karlića (HDZ) naređuje da moraju zaključiti ocjene do 11. svibnja 2009. bez obzira imaju li sate u tim razredima te se nad profesorima vrši mobbing da ako oni neće zaključiti ocjene da će to napraviti netko drugi ili ona sama? Radi li to da bi osujetila najavljeni štrajk djelatnika", upitao se autor fotografija koje objavljujemo.

> Možemo li oprostiti ministru Primorcu jer očigledno ne zna što čini?

Index je, naime, ministru Primorcu prije gotovo dvadeset dana poslao pitanja kako misli riješiti problem maturanata, ali nismo dobili nikakav odgovor ili suvislu reakciju. Primorac nam tako nije znao odgovoriti ima li njegovo ministarstvo "rezervni plan" kako bi maturanti na vrijeme završili školovanje, hoće li se prolongirati završetak ove školske godine, što će biti upisima na Fakultete. Iako smo mi ostali bez odgovora što može i što je napravilo Ministarstvo kako bi spriječilo svibanjski štrajk u školama, srednje su škole očigledno dobile naputak.

Ravnateljica Mustapić Karlić kazala nam je da je ono što je napisala na ploči preporuka Ministarstva, koja je isključivo u interesu djece te da nije bilo nikakvog zapovjednog tona i mobbinga prilikom obavještavanja profesora o ranijem zaključenju ocjena.

"Djeca bi išla na fakultet, a pitaj boga što će biti"

"Nisam naredila. Ne. U doba demokracije da ja izdajem naredbe? To je preporuka Ministarstva obrazovanja, koju su dobile i druge škole, ali sad je još pomaknuto na 12. svibnja. To je da se djeca ne oštete zbog štrajka i da se maturantima zaključe ocjene, jer već ima dovoljno elemenata za zaključivanje ocjena - i cijelo prvo polugodište i ocjene u drugom polugodištu koje je pri kraju. Djeca bi išla na fakultet, a pitaj boga što će biti. Ne požurujem ih, ali dva dana ništa ne čini. Ako neće - onda ništa", kaže Mustapić Karlić. Upitali smo ju je li radila pritisak na svoje profesore s najavom da će sama zaključiti ocjene ako treba.

"Ne vršim nikakav pritisak. Gledajte, radi se o tome da je to preporuka Ministarstva i da u slučaju da profesor neće zaključiti ocjene, prema Zakonu o radu uvijek postoji mogućnost da sustručnjak, drugi profesor koji je iz istih predmeta može zaključiti ocjene, a krajnja je točka ravnatelj", kaže ravnateljica. Upitana je li spremna zaključivati ocjene, kaže:

Neće sudjelovati u štrajku

"Vidjet ću, uopće nisam o tome razmišljala. Kažem da postoji mogućnost i nisam im rekla da ću to napraviti". Kada smo joj kazali da pojedini zaposlenici škole smatraju da ona na ovaj način želi osujetiti štrajk kako bi izašla u susret politici - odnosno stranci koja rukovodi Ministarstvom i na čijoj je listi njezin suprug izabran za gradonačelnika, rekla nam je:

"Gledajte, ja sam djelatnik Ministarstva, kao i svi koji rade u prosvjeti. O čemu vi pričate?", kaže ona. No, ujedno je i djelatnica koji prima plaću od Ministarstva i profesor, kao i kolege koje će biti u štrajku. "Pa čujte, njihovo je demokratsko pravo da se bune", odgovara. Upitana hoće li im se pridružiti i podržava li štrajk, govori: "Ja neću sudjelovati u štrajku". Na pitanje zašto, odgovara:"To je moja osobna stvar". Dodaje da su joj insinuacije da su njene ravnateljske odluke povezane s muževljevom karijerom "kao osobi i kao ženi izuzetno ružne i uvredljive".

"Jadne smo mi žene što se naš uspjeh povezuje, naš rad i trud sa mužem"

"Ja sam žena sa svojim integritetom i svojim poslom koji je sasvim drukčiji od onoga što radi moj muž, koja nisam u stranci i koja nikada u ovoj školi, za razliku od nekih kolega, nisam ništa stranački ni pomislila, a kamoli dala do znanja ili rekla. Uvijek imate u zbornici ljudi koji su protiv vas i koji rade svašta. Znam i tko je to i što je, prema tome mi je sve jasno, znate. Ne bi tome pridavala puno važnosti. Niti je moj muž završio fakultet, ni magisterij, niti je doktorirao umjesto mene, niti je bio gradonačelnik kada sam postala ravnateljica prije 11 godina. Jadne smo mi žene što se naš uspjeh, rad i trud povezuje s mužem", kaže ravnateljica.

Ana Benačić
Foto: Index/ Damir Glibušić (Cropix)/Skole.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara