Razina mora u Bangladešu mogla bi stravično porasti, u opasnosti glavni grad

Razina mora u Bangladešu mogla bi stravično porasti, u opasnosti glavni grad
Foto: 123rf

RAZINA mora u Bangladešu i na nekim područjima Indije mogla bi porasti dva puta više nego što se prije mislilo, čak i ako svjetski čelnici poduzmu aktivne mjere protiv suzbijanja klimatskih promjena.

Prema istraživanju klimatologinje Melanie Becker sa sveučilišta La Rochelle u Francuskoj, na dijelovima delte Ganges-Brahmaputra-Meghna će do 2100. godine razina mora porasti i do 140 centimetara; što je puno više od porasta koji je predvidjela UN-ova komisija o klimi 2014., a koji je iznosio između 34 i 74 centimetra.

Porast bi mogao biti i veći

U studiji je prilikom izračuna predviđeno smanjenje globalnih emisija stakleničkih plinova, što znači da bi stvarni porast razine mora mogao biti još puno veći, piše New Scientist.

"Nažalost, možemo pretpostaviti da bi porast razine mora u Bangladešu do 2100. mogao biti i viši od 140 cm, ako dođe do porasta temperature od 3°C", rekla je Becker.

Geolog Kyle Davis sa sveučilišta Delaware smatra kako je ovo novo predviđanje vjerojatnije i da bi Bangladeš trebao ozbiljno razmotriti koje će mjere poduzeti u slučaju najgoreg scenarija klimatskih promjena.

Problem je i u tlu

Znanstvenici su u istraživanju naziva Water level changes, subsidence, and sea level rise in the Ganges-Brahmaputra-Meghna delta pregledali 101 zapis mjerenja plime i protoka kroz deltu. Otkrili su da se između 1968. i 2012. vodostaj u prosjeku povećavao za tri milimetra godišnje, odnosno brže od godišnjeg porasta globalne razine mora od dva milimetra. Pomoću satelitskih snimaka procijenili su da je između 1993. i 2012. tlo na tom području propalo između jednog i sedam milimetara godišnje.

Pomoću ovih podataka kreirali su model koji prikazuje porast razine mora područjem delte od oko 100 centimetara do 2100., negdje čak i 140 centimetara. Ono što posebno zabrinjava jest da će gusto naseljeno područje istočno od delte, koje uključuje Dhaku (glavni grad Bangladeša), vjerojatno biti izloženo najgorem porastu razine mora i posljedičnim poplavama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara