UHLJEBISTAN

Razotkrili smo Plenkovićevog šefa HEP-a, a on se pokušava izvući na jadan način

Razotkrili smo Plenkovićevog šefa HEP-a, a on se pokušava izvući na jadan način
Foto: Index/FaH/Pixsell/Goran Stanzl

FRANU BARBARIĆA, predsjednika Uprave HEP-a koji je bio osobni odabir šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, uhvatili smo u sukobu interesa, no ono što je napravio nakon upita Indexa iz kojih je bilo vidljivo da smo ga razotkrili zaista je jadno. No, krenimo redom. 

>> Otkrivamo: Plenkovićev čovjek, bogati šef HEP-a, zarađuje protuzakonito

Nedavno su, podsjetimo, Index Istrage objavile kako je Barbarić odlučio da se neće pridržavati mišljenja Povjerenstva o odlučivanju o sukobu interesa, u kojem stoji da ne može u isto vrijeme biti šef državnog HEP-a i član Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb. Barbarić je, unatoč tom obvezujućem mišljenju, dvije godine primao naknadu kao potpredsjednik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb-istok. 

Pravio se da ne zna o čemu je riječ

Barbarića kao predsjednika Uprave HEP-a plaćamo 39.383,56 kuna, koliko mu iznosi mjesečna bruto plaća (neto plaća mu je 22.958,38 kune), a kao potpredsjednik gradske četvrti primao je mjesečno i dodatnih 4.275,25 kuna bruto (neto iznos je manji). Pročelnica gradskog ureda za mjesnu samoupravu Renata Šimon potvrdila nam je da Barbarić prima naknadu, a kako smo provjerili, tu naknadu Barbarić nije ni upisao u imovinsku karticu, što predstavlja još jedno kršenje Zakona o sprečavanju sukoba interesa. 

Iz HEP-a prvo tvrdili da je sve u najboljem redu, ali...

Kada smo Barbariću uputili službeni upit iz kojeg je bilo jasno da smo ga ulovili u primanju naknade na koju nije imao pravo, pravio se da ne zna o čemu je riječ. 

"Hrvatska elektroprivreda nema ni izravne ni neizravne poveznice s poslovanjem ni djelovanjem Gradske četvrti Novi Zagreb-istok koje bi mogle uzrokovati sukob interesa (koji navodite). U tom smislu ne vidimo da bi djelovanje predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede u okviru obavljanja i vođenja poslova društva u odnosu na djelovanje kao člana u gradskom vijeću gradske četvrti (s obzirom na ovlasti i nadležnosti vijeća gradske četvrti) uzrokovalo potencijalni sukob interesa", rekli su nam iz HEP-a. 

Odmah nakon upita tražio da mu mandat stave u mirovanje

Sada smo saznali da je u isto vrijeme kada smo Barbariću poslali upit šef Uprave HEP-a od pročelnice gradskog ureda tražio da se njegov mandat stavi u mirovanje sa željom da zataška ili umanji svoje (ne)djelo. No, Barbarić, po struci pravnik, i dalje je potpredsjednik Vijeća gradske četvrti jer je potpuno zaboravio na proceduru. 

"Da, dobili smo obavijest pročelnice da je odlučio staviti mandat na mirovanje, no on je i dalje član Vijeća", otkrio nam je Milenko Arapović, predsjednik tog Vijeća. Naime, Barbarić na posljednju sjednicu vijeća nije ni došao, a nije poslao ni svog zamjenika. 

Iako je pravnik, zeznuo je proceduru 

"Tako da tu točku o mirovanju njegova mandata nismo ni stavili na dnevni red", kaže Arapović na kraju. 

Dodajmo ovome i informaciju da je Barbarić, koji obnaša dužnost šefa HDZ-a za Novi Zagreb, jučer dao javnu podršku Plenkoviću za ostanak na čelu HDZ-a. Riječ je isto tako i jednom od najbogatijih dužnosnika uopće, popis njegove imovine je impozantan. Tu su dva stana u Jelsi na otoku Hvaru. Jedan je procijenjen na gotovo 300 tisuća kuna, a drugi od gotovo 90 kvadrata na 1,2 milijuna kuna. Barbarić ima i tri stana u Zagrebu, u novozagrebačkom kvartu Središće, od čega su dva od 99 kvadrata, procijenjena na ukupno 2,6 milijuna kuna, te treći stan od 52 kvadrata procijenjen na 600 tisuća kuna.

Prebogati HDZ-ovac s kućama, vikendicama i vinogradima  

Tu je još stan u Opatiji od 58 kvadrata procijenjen na 1,5 milijuna kuna, vikendica u Desincu te dvije kuće u Zastražišću na otoku Hvaru. Jedna ima 120 kvadrata, a druga 50 kvadrata i u toj je suvlasnik s još jednom osobom. Barbarić je nasljedstvom stekao i poslovni prostor u Zagrebu od 120 kvadrata koji se procjenjuje na 2,3 milijuna kuna.

Barbarić posjeduje livade, vinograde i šume na Hvaru, čija je ukupna procijenjena vrijednost veća od 2 milijuna kuna. Na tim zemljištima je suvlasnik i prema imovinskoj kartici, do toga je došao nasljedstvom. U imovinskoj kartici spominje se ostavinska rasprava pokojne supruge. Barbarić je prijavio i štednju u više valuta od ukupno 1,1 milijun kuna.

Gotovo je sigurno da će sada biti kažnjen zbog mjesečne naknade od  4.275,25 kuna bruto, koju nije smio primati. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara