Reagiranje na tekst "Gdje su nestala 4 milijuna kuna za učeničke stipendije?"

Reagiranje na tekst "Gdje su nestala 4 milijuna kuna za učeničke stipendije?"

Foto: FAH

NAKON što je na Indexu objavljen članak pod naslovom „Gdje su nestala 4 milijuna kuna za učeničke stipendije?“ reagirali su iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Njihovo reagiranje prenosimo u cijelosti:

"U cilju jasnog, objektivnog i potpunog informiranja javnosti, dostavljamo Vam reagiranje na članak naslova  „Gdje su nestala 4 milijuna kuna za učeničke stipendije?“ na portalu Index.hr, te nekoliko činjenica vezanih za projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“.

Za novu školsku godinu 2016/17. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta osiguralo je sredstva iz ESF-a za projekt Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima u iznosu od 18.000.000,00 kuna.

Zaprimili smo ukupno 2253 prijave, a dodijeljene su 1542 stipendije, što je ujedno i najveći broj stipendija dodijeljenih do sada.

Važno je istaknuti kako je Ministarstvo gospodarstva,  poduzetništva i obrta za ovu školsku godinu zahvaljujući sredstvima iz fondova Europske unije osiguralo značajno povećanje broja korisnika. Uz to je učenicima po prvi puta dana mogućnost nadopune zahtjeva za dodjelom stipendije (praksa je pokazala da oko 1/3 prijava nije potpuna), što je usporilo proces obrade prijava, ali je na taj način većem broju učenika omogućeno ostvarivanje prava na dobivanje stipendije.

Slijedom navedenoga, svi zahtjevi koji su udovoljavali ključnim kriterijima su pozitivno riješeni i učenici su dobili odluku o dodjeli stipendija. Stipendije nisu dodijeljene samo onim podnositeljima zahtjeva koji se ne obrazuju za deficitarna zanimanja ili za zanimanja iz sustava vezanih obrta, što su bili ključni kriteriji.

Sva osigurana sredstva za projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ za 2016. godinu nisu utrošena jer u predviđenom roku nismo zaprimili dovoljan broj prijava. S obzirom na to da su sredstva za provedbu navedenog projekta osigurana iz strukturnih fondova Europske unije te je zapravo riječ o takozvanim „fluktuirajućim“ sredstvima, ista će biti utrošena za druge projektne aktivnosti predviđene u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Sredstva za učeničke stipendije za period rujan-prosinac 2016. godine isplaćena su svim korisnicima koji su imali potpune zahtjeve, a preostalima, koji su dopunjavali zahtjeve (oko 170 korisnika), bit će isplaćena do kraja ožujka. Isplata drugog dijela sredstava za učeničke stipendije za period siječanj-kolovoz 2017. godine započela je danas.

Stoga, tražimo da objavite reagiranje sukladno člancima 40., 41. i 42. Zakona o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13).

S poštovanjem,

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

e-mail: javnost@mingo.hr".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara