Reakcija CARNeta na članak "10@HR - Web natječaj po političkom receptu"

Reakcija CARNeta na članak "10@HR - Web natječaj po političkom receptu"

NA adresu Index.hr-a pristigla je reakcija CARNeta na članak "10@HR - Web natječaj po političkom receptu". Priopćenje CARNeta objavljujemo u cijelosti.


Reakcija na članak Nevena Barkovića:
10@HR - Web natječaj po političkom receptu
objavljenom na portalu
www.index.hr


Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet krajem 2002. godine pokrenula je akciju pod nazivom 10@HR - Vrijeme je za Internet!. Razlozi za pokretanje akcije s jedne su strane dvije važne obljetnice u povijesti Interneta u Hrvatskoj - uspostavljanje prve Internet veze sa svijetom i dobivanje vršne .hr domene . S druge je strane povod pokretanju akcije činjenica da u Hrvatskoj relativno malo građana koristi Internet.

Kako smo desetogodišnjicu hrvatskog Interneta i domene željeli proslaviti radno, CARNet je uz podršku HThineta, IskonInterneta i Globalneta krajem veljače pokrenuo natječaj za prikupljanje prijedloga internetskih projekata. Natječaj je imao za cilj sakupiti projekte koji će obogatiti hrvatski Internet prostor stvarajući nove sadržaje, usluge i programe putem Interneta korisne hrvatskim građanima i hrvatskom društvu općenito. Naime, poticanjem stvaranja novih, kvalitetnih sadržaja na hrvatskom web prostoru, željeli smo indirektno utjecati na povećanje broja Internet korisnika smatrajući da će novi sadržaji motivirati korisnike da više budu on-line te potaknuti ne-korisnike da zakorače u svijet Interneta.

Kao što je to na početku natječaja bilo jasno najavljeno, svi davatelji Internet usluga koji partnerski djeluju unutar projekta, između pozitivno recenziranih projekata, financirat će realizaciju najmanje jednog od odabranih projekata. To znači da su se CARNet, HThinet, IskonInternet i Globalnet obvezali financirati minimalno 4 projekta, dok bi ostale odabrane projekte financirale druge tvrtke koje žive od Interneta odnosno tvrtke koje žele podržati razvoj hrvatskoga weba.

Drugim riječima, organizatori natječaja neće financirati sve pozitivno recenzirane projekte već njihova realizacija ovisi o interesu potencijalnih sponzora. Naime, od pristiglih i pozitivno recenziranih projekata u sklopu natječaja bit će realizirani isključivo oni projekti za koje će organizatori pronaći sponzore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na natječaj je prijavljeno 290 projekata koje je recenziralo jedanaestočlano Stručno povjerenstvo sastavljeno od predstavnika državnih institucija. Sastavljanjem komisije upravo od predstavnika ministarstava i ostalih državnih ustanova, željeli smo omogućiti objektivni i nepristrani odabir projekata koji će biti predstavljeni potencijalnim sponzorima.

Stručno je povjerenstvo imalo nekoliko kriterija prema kojima je recenziralo pristigle projekte. Budući da smo natječajem prikupljali nove sadržaje, prvi i eliminacijski kriterij bio je odgovor na pitanje: «Da li predloženi projekt već postoji?». Drugi kriterij bila je činjenica radi li se o projektu koji razvija sadržaj na webu ili ne (primjerice, dobili smo prijedloge koji razvijaju tehnologiju ili s druge strane projekte koji razvijaju sadržaj, ali ne na Internetu već na drugim medijima poput CD ROM-a).

Naposljetku, kriterij po kojem je bilo najzahtjevnije obraditi prijedloge projekata jest korisnost projekta za širu skupinu korisnika i sponzorska prihvatljivost projekta. Svakako, Stručno je povjerenstvo osobitu pozornost pridalo odgovoru posjeduje li projektni tim sve kvalifikacije potrebne za realizaciju predloženog projekta bez obzira na činjenicu jesu li isti već zaposleni u određenim tvrtkama ili ne. Podsjećamo, natječajem je precizirano da prijedloge projekata mogu dostaviti pojedinci, udruge, ustanove, pa čak i komercijalne tvrtke.

Među 14 pozitivno recenziranih projekata jesu i četiri predlagatelja (ustanove) čija se djelatnost financira iz državnog proračuna. Međutim, projekti koje su ti predlagatelji prijavili izvan su njihove redovite djelatnosti pa mogu zaživjeti tek dodatnim naporom osoba koje su u projektnom timu, odnosno dodatnim financiranjem za koje u ovom trenutku država nije omogućila sredstva. Stoga, organizatori natječaja lošom ne smatraju namjeru da hrvatsko gospodarstvo, odnosno sponzori, pomognu u realizaciji dobrih ideja među kojima pojedine dolaze iz državnih institucija.

Vjerujemo kako će s vremenom biti više ovakvih inicijativa koje će, između ostalog, i svojom posredničkom ulogom u pronalaženju sredstava za financiranje projekata, doprinijeti internetizaciji hrvatskog društva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara