Reakcija HUS-a na prodaju Željezare

Hrvatska udruga sindikata (HUS) podupire jučerašnju odluku Hrvatskog fonda za privatizaciju da za jednu kunu najboljem ponuđaču proda 89,33 posto temeljnog kapitala splitske Željezare, izjavio je danas potpredsjednik HUSa Ozren Matijašević.

Međutim, HUS, naglasio je Matijašević, neće poduprijeti bilo kakvu prodaju, nego samo takvu koja će joj jamčiti sigurnu dobit i budućnost. Dodao je kako Željezara može podmiriti gotovo polovicu hrvatskih godišnjih potreba za čelikom od 280 tisuća tona. Stoga je, naglasio je čelnik HUS-a, možda zadnji trenutak da Željezara počne ugrađivati svoj proizvod u infrastrukturne objekte kojih je ulagač država, u prvom redu u autoceste.

Tvornica trenutačno posluje s 30 posto iskorištenosti.

Matijašević je rekao da ponuda za kupnju državnog udjela u Željezari također mora "biti transparentna, kako se ne bi dogodilo da se tvornica proda sumnjvim poduzetnicima". Osim toga Vlada bi trebala što prije odobriti novo državno jamstvo za oko 85 milijuna kuna zajma, zaštititi domaće tržište od nelojalne konkurencije pri uvozu betonskog čelika te ograničiti izvoz otpadnog željeza, prijeko potrebne sirovine za proizvodnju čelika koji splitska Željezara mora uvoziti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupac se mora obvezati da će zadržati svih 420 radnika te zaposliti nove, a od Hrvatske elektroprivrede dobiti status specijalnog potrošača, kako se ne bi ponovilo da zbog nepodmirenih računa Željezari ponovno bude isključena struja, predlaže Matijašević. Podsjetio je da je tvornica zbog toga prošle godine, u trenutku kad je nakon modernizacije, u koju je uloženo 20 milijuna eura, trebala ponovno početi proizvodnja, pretrpjela goleme gubitke. "Zbog toga, ali i zbog štrajkova i prosvjeda radnika zbog neisplaćenih plaća Željezara se i našla u sadašnjem položaju pa je jedini izlaz prodaja za jednu kunu", upozorio je Matijašević.

Novi će se vlasnik, iako će tvornicu dobiti za malo novca, morati suočiti i s njezinim dugovima od oko 350 milijuna kuna HEP-u i raznim dobavljačima, te s 20 milijuna eura zajma za modernizaciju za koji je, kao i za 50 milijuna kuna za troškove poslovanja i isplatu plaća, jamčila država, rekao je.

(Hina) xdstr yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara