Reakcije hrvatskih političara na snimku Mesićevog govora

POVODOM objavljivanja video zapisa kojeg je prvi objavio Index, a koji prikazuje stari proustaški govor Stjepana Mesića, kontaktirali smo predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Žarka Puhovskog, koji je u kratkom razgovoru kazao kako se početkom 90-ih godina puno tadašnjih političara i javnih osoba okrenulo korištenju ustaške ideologije, misleći da će na njenim krilima uspjeti postići nešto dobro.

"Kada su birali između dva zla, izabrali su ovo drugo koje im se u tome trenutku učinilo manjim, ali koje je objektivno bilo veće od onog drugog. To je korišteno radi postizanja određenih političkih ciljeva u to vrijeme, što nipošto ne opravdava one koji su ustašku ideologiju koristili za stvaranje hrvatske države." - smatra Puhovski.

Puhovski drži da bi bilo koja osoba, koja se danas bavi javnim poslom te je tadašnji svoj govor javno iskazala, zbog korištenja ustaške ideologije morala dati ostavku na dužnosti koje obnaša.

Kao što je nedavno lažovom nazvao premijera Sanadera, isti je atribut predsjednik Hrvatskog bloka Ivić Pašalić večeras dodijelio i Mesiću:

"Ja mogu komentirati Stipu Mesića. Zapravo, kad pogledate što je on govorio prije deset godina i što govori danas, onda ovo sve jasno oslikava politiku i ličnost Stipe Mesića. On je lažov, prevarant i sijač magle. On je političar bez načela i bez vjerodostojnosti. Njegovo jedino načelo je ravnanje prema vlastitom interesu, a sve ostalo je laž i prijevara.  Kao što sam nedavno rekao za Sanadera kad se pročulo o namještanju glasova u HDZ-u, tako mogu sad reći i za Mesića. A ta izjava je - car je gol."

"On će sad vjerojatno tvrditi kako to nije rekao, kako su mu desničari ovo podmetnuli, ili se netko maskirao u njega. Ovo je razobličenje svih Mesićevih laži." - zaključuje Pašalić.

Predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt oštro je osudila govor sa snimke nazivajući ga "bolesnim".

"To je potpuno bolestan govor. Tko to govori zasigurno ne razmišlja o modernoj hrvatskoj državi i stvara joj nepotrebnu hipoteku. Zvuči mi kao govor nekog člana radikalne desnice."

Nakon što je doznala da se radi o Mesiću i nakon što smo ju upitali želi li povući izjavu, odgovorila je: "Ne, nipošto. Ako je to rekao predsjednik onda to ima posebnu težinu. Bit će zanimljivo vidjeti kako će reagirati. Posebno kada imamo na umu da je upravo on onaj koji veliča antifašističku borbu. Ovakva izjava ne može biti pripisana bilo kojem povijesnom kontekstu. Predsjednik Tuđman, kojemu sam osobno bila savjetnica, znao se nekad zaletjeti s izjavama, ali nikad nije veličao 10. travnja. Naposljetku, bez obzira na to što se radi o 90-im godinama, imamo tadašnji hrvatski Ustav koji jasno kaže kako je Hrvatska stvorena na antifašizmu, a ne na fašizmu. Netko tko daje ovakve izjave teško može biti političar u zemlji koja je demokratska i zasnovana na antifašističkim načelima. Zbunjujuće je ovo, jako zbunjujuće. Političar u Hrvatskoj ne može veličati 10. travnja, pa čak ni onaj koji pripada radikalnoj desnici, a kamoli predsjednik." - mišljenja je Škare-Ožbolt.

"Predsjednik Mesić morat će dati objašnjenje i bit će jako zanimljivo vidjeti što će reći." - zaključila je čelnica DC-a.

Saborski zastupnik i predsjednik Srpskoga nacionalnog vijeća Milorad Pupovac drži kako je izjava sa spomenute snimke tipičan primjerak tuđmanovskog govora, te dodaje kako bi Mesić, ukoliko se snimka pokaže autentičnom, trebao priznati pogrešku.

"To je tipični tuđmanovski govor, Tuđmana koji je sebe vidio kao partizanskog generala koji ostvaruje ustaške snove. Što se mene tiče, ako je predsjednik Mesić to rekao, on se sasvim sigurno distancirao od takve, za tuđmanovsko vrijeme dominantne retorike, a puno se puta distancirao i od drugih aspekata tuđmanovske politike." - rekao je Pupovac za Index.

"Morao bi javnosti kazati da li je taj govor autentičan. Ako jest, onda bi morao jasno i nedvosmisleno reći da je ta vrsta tuđmanovskog govora i politike teško opterećenje s kojim Hrvatska ne smije više živjeti i trebao bi, ponavljam, ako je to rekao, smoći snage da kaže - pogriješio sam." - zaključuje.

Potpredsjednik HSLS-a Ivan Čehok, nakon što je doznao za Mesićevu snimku, rekao je da je svako pozivanje na NDH "potpuni politički promašaj"

"Teško mi je govoriti ovako izvan konteksta, ali mislim da ima dovoljno povijesnih podataka da se nedvojbeno može utvrditi da je kvislinška ustaška država, koja je surađivala s fašističkom Njemačkom, daleko od ostvarivanja razmišljanja konkretnih političkih ideja i projekcija hrvatskog naroda. Povijesna postignuća mjere se prema konkretnom povijesnom ishodu. A ishod države NDH ja vrlo jasan. Prodani su hrvatsko more i otoci, surađivalo se s fašističkim zlom koje je ne samo uništavalo cijele gradove u Hrvatskoj, nego i cijele narode. Osobno bih bio najsretniji da se Hrvatska 1945. našla oslonjena na Europu, kao samostalna država, budući da smo poslije rata bili više okrenuti europskim vrijednostima, nego što su to bili recimo Srbi. Ali, ne vidim više smisla vraćati se u povijest i ponavljati moguće opcije koje su bile tada. Napomenut ću da svatko tko se poziva na NDH kao ostvarenje vjekovne težnje hrvatskog naroda čini potpuni politički promašaj."

Račan: Pokazalo se da je korištenje ustaške ideologije bilo pogubno za Hrvatsku

Predsjednik SDP-a Ivica Račan, kojemu kao ni predsjedniku HHO-a Puhovskom nismo kazali o kome se radi, kazao je kako je bilo koje korištenje "ustašluka" za osudu, bez obzira kada je bio izgovoren. Predsjednik SDP-a kaže kako je početkom 90-ih godina korištenja ustaške ideologije bilo znatno više nego danas, dodajući da je to dobro za Hrvatsku.

Na pogubnost korištenja ustaške ideologije Račan je podsjetio događajem iz 1991. godine kada je na HDZ-ovom stranačkom saboru tadašnji predsjednik stranke ujedno i države Franjo Tuđman, rekao da je NDH bila izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda za samostalnom državom.

"Ja sam nakon toga, i isključivo u tom kontekstu, rekao da je HDZ stranka opasnih namjera što je kasnije iskorišteno protiv mene i SDP-a koji je prikazivan kao stranka koja ruši Hrvatsku. Kasnije se nažalost pokazalo da je korištenje ustaške ideologije bilo pogubno za Hrvatsku i tek u posljednjih nekoliko godina Hrvatska je sa sebe uspjela sprati tu ljagu. To je dokaz da se nešto ipak uspjelo promijeniti, pa i u HDZ-u" - smatra Račan.

Račan drži da bi svaka osoba koja obnaša javnu dužnost, a koja bi se danas koristila ustaškom ideologijom, "apsolutno morala podnijeti ostavku", dok u "starom" Mesićevom slučaju smatra da bi najprije trebalo vidjeti u kojem je kontekstu rečeno to što se vidi na snimci.

I.K./J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara