REAKCIJE IZ SRBIJE "Ovo je najveća sramota u povijesti svjetskog pravosuđa"

REAKCIJE IZ SRBIJE "Ovo je najveća sramota u povijesti svjetskog pravosuđa"

Foto: Getty images

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić pozvao je, nakon presude zločincu Ratku Mladiću, da svi građani Srbije "od danas počnu gledati u budućnost".

>> Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

"Da ne spuštamo glavu ni pred kim, ali da idemo u budućnost i razmišljamo gdje i kako ćemo živjeti mi i naša djeca, kako ćemo čuvati mir i stabilnost u regiji. Kako ćemo renovirati tvornice i stvarati nove. Da se ne gušimo u suzama prošlosti, već da od znoja stvaramo bolju zajedničku budućnost", rekao je Vučić, a prenosi B92.

"Srbija je uvijek poštovala žrtve drugih naroda, nisam siguran da su drugi pokazivali tu vrstu pijeteta prema našim. I to je naš posao, ne da imamo pravo zaboraviti, nego da imamo obavezu graditi drugačiju budućnost", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije rekao je da je poruka za cijelu regiju da "nije dan ni za radost niti za tugu, već da se zamislimo što želimo u budućnosti".

"Svima poručujem kako nije vrijeme da se Srbima staje na otvorenu ranu, a plašim se i da kada bi Srbi počeli mrziti sve oko sebe, da bismo se vratili u prošlost", rekao je Vučić.

Osvrnuo se i na međunarodnu zajednicu.

"A poruka o lekcijama drugih iz cijelog svijeta koji su jedva dočekali da lupe Srbiju po glavi - zaustavite licemjerje. Ako vi ne možete misliti na budućnost, pustite nas da o tome razmišljamo", rekao je Vučić.

Palma: Tribunal u Haagu spušta zavjesu na najveću sramotu u povijesti svjetskog pravosuđa

Povodom presude Mladiću oglasio se i predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

"Današnjom presudom generalu Ratku Mladiću Tribunal u Haagu spušta zavjesu na najveću sramotu u povijesti svjetskog pravosuđa. Rezultat rada Tribunala je da su oni koji su najviše stradali, najviše i osuđeni. Srbi su ukupno osuđeni na 12 stoljeća robije, a Hrvati, Muslimani i Albanci na oko 200 godina. S tim da su Hrvati uglavnom osuđeni za zločine nad Muslimanima i obrnuto. To znači da za zločine nad Srbima nitko nije kriv", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ratko Mladić bio je posljednja brana stvaranju Islamske države u Europi. Preko 10.000 mudžahedina s Bliskog istoka klalo je u Bosni i Hercegovini Srbe i stvaralo svoju državu. Da nije bilo Ratka Mladića i Republike Srpske, danas bi u Europi imali Raku, Mosul i Al Bagdadija", dodao je.

Šešelj: Ovo je politička presuda

Vojislav Šešelj ocijenio je da je presuda Ratku Mladiću politička.

"Presuda je politička, a uperena je protiv srpskog naroda koji je sudjelovao u ratu, pomalo i protiv Srbije, a najviše protiv Republike Srpske", rekao je.

Sve točke optužnice govore o udruženom zločinačkom pothvatu što, naveo je Šešelj, za Tribunal znači da nema potrebe objašnjavati kako je to Mladić učinio i gdje je direktna veza.

Obradović: Mladić je heroj

Lider opozicijskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da odbacuje sve presude Tribunala kao  nepravedne i antisrpske i dodao da je za njega Ratko Mladić heroj.

Obradović je novinarima u Skupštini Srbije kazao da je presuda Tribunala po kojoj je Mladić osuđen na doživotnu kaznu vrhunac antisrpskog djelovanja tog suda koji, kako je kazao, on ne priznaje jer je antisrpski.

Brnabić: Presuda nije iznenađenje

Predsjednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da presuda Ratku Mladiću nije iznenađenje za srpski narod i poručila da se treba okrenuti budućnosti.

"Trebamo gledati u budućnosti kako bi smo konačno imali stabilnu državu", rekla je Brnabić novinarima. "Moramo ostaviti prošlost iza sebe", dodala je.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Ratka Mladića, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Ratko Mladić.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara