Reakcije na veće poreze na mobitele: "Hrvatima je apsolutno dosta novih nameta"

Reakcije na veće poreze na mobitele: "Hrvatima je apsolutno dosta novih nameta"

Foto: 123rf/Hina

NAKON što je ministar zdravstva najavio povećanje poreza na mobitele, počele su pristizati prve reakcije.
 
 >> Kujundžić najavio dizanje poreza na mobitele

Podsjetimo, ministar zdravstva Milan Kujundžić otkrio je kako namjerava namaknuti tri milijarde kuna koje su potrebne za spas zdravstvenog sustava - iz tzv. poreza na luksuz koji se odnosi na cigarete, alkohol i - mobilne telefone.

Za komentar smo se obratili Davoru Huiću, predsjedniku Lipe - Udruge poreznih obveznika.

"Mi ćemo biti protiv toga. Naša je poanta da u zdravstvu prvo treba vidjeti rashodovnu stranu, gdje tu curi novac i zašto curi. Je li baš svaka lipa tog troška opravdana? Bez analize troškova ne može doći do povećanja poreza, ne može to biti prvo rješenje. Prvo treba vidjeti gdje se troši i može li se sustav racionalizirati bez smanjivanja kvalitete usluga, a oni odmah skaču na povećanje poreza. To je kao popravljanje pipe koja curi - prvo treba zaustaviti curenje pa tek onda gledati ostalo", rekao je Davor Huić u razgovoru za Index.

Mobiteli kao luksuz? "To je šuplje opravdanje"


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Da cijela priča bude još luđa, ministar Kujundžić je 10-postotno povećanje poreza na mobitele najavio u sklopu tzv. poreza na luksuz, koji uključuje i veće namete na cigarete i alkohol. No, postavlja se pitanje - kako su mobiteli, koje koristi ogroman postotak hrvatske populacije, postali "luksuz"?

"To zvuči kao potpuno šuplje opravdanje za još jedan nepotreban i suvišan namet. Gospodo, poruka građana i poreznih obveznika glasi: Fokusirajte se na javne rashode, pustite prihode (poreze) na miru", rekao nam je Davor Huić.

Zanimljivo je uočiti da je ministar financija Zdravko Marić prije par dana najavio uvođenje novog poreza na rabljene automobile, a istog dana ta informacija je demantirana iz Ministarstva financija. Kako to komentiraju u Lipi?

"To znači da su se hrvatski građani apsolutno zasitili dizanja poreza i da smatraju da je porezno opterećenje i ovako i onako preveliko i da od vlade traže upravo suprotno - traže kontrolu rashoda države i smanjenje poreznog opterećenja. To je atmosfera u kojoj je zaustavljen i porez na nekretnine i u kojoj će se građani oduprijeti bilo kakvom novom povećanju poreza, nameta, trošarina, parafiskalnih nameta...", rekao nam je Huić, pa dodao kako se u zdravstvu godišnje potroše 23 milijarde kuna, pri čemu sigurno svaka lipa nije opravdana.

"Prvo hoćemo analizu troškova i racionalnije upravljanje troškovima u zdravstvu, ne može prva reakcija biti - dizanje poreza", zaključuje Huić.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara