Reakcije na ostavku Marića: "Totalni raspad sistema. Kada će otići Plenković?"

Reakcije na ostavku Marića: "Totalni raspad sistema. Kada će otići Plenković?"
Foto: Hina

MINISTAR državne imovine Goran Marić podnio je danas neopozivu ostavku poručivši da je podnosi "u nastalim okolnostima i atmosferi teške medijske difamacije statusa i opstrukcije normalnog rada i djelovanja Ministarstva državne imovine" i njega kao ministra.

Marić je izjavio da je podnio ostavku u Novom Vinodolskom tijekom potpisivanja ugovora o darovanju nekretnina, kazavši da mu je to posljednji ugovor koji će potpisati. 

"Radio sam pod strašnim pritiskom, postao sam meta. Nisam u stanju prihvatiti neviđeni udar na sebe i svoju obitelj", rekao je Marić iznenađenim novinarima dodavši kako "više nije dostupan jer je već vratio mobitel Ministarstvu".

>> REAKCIJE NA OSTAVKU MINISTRA MARIĆA PRATITE NA INDEXU:

HNS: Očekujemo rekonstrukciju vlade

HNS je u, nakon što je ministar državne uprave Goran Marić podnio ostavku, objavio kako očekuje učinkovitu rekonstrukciju vlade.

"Nakon ostavke ministra Lovre Kuščevića i danas ministra Gorana Marića, u HNS-u možemo samo ponoviti da očekujemo učinkovitu rekonstrukciju Vlade", priopćio je HNS.

U HNS-u pritom smatraju da ona ne smije biti kozmetičke naravi, već za cilj mora imati veću efikasnost i podizanje reformskih procesa u višu brzinu.

"Kao liberali pozdravljamo i mogućnost smanjenja broja ministarstava, ali ponovno s jasnim planom i ciljem u nadolazećem razdoblju", stoji u priopćenju HNS-a.

Krešo Beljak: Kako je došao, tako je i otišao

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak za N1 Studiju komentirao ostavku.

"Kako je došao, tako je i otišao. Moramo se podsjetiti kako je Marić postao ministar. On je trebao biti ministar bez portfelja, a potom je zbog pritiska na Plenkovića dobio resor državne imovine. Na sličan način je došao i otišao, došao je s pritiskom na Plenkovića, a otišao razočaran pritiscima", kazao je Beljak.

Kosor: Nije više pitanje tko će otići. Pitanje je tko će ostati

Bivša premijerka Jadranka Kosor na Twitteru je komentirala ostavku ministra državne imovine Gorana Marića.

"Nije više pitanje tko će otići. Pitanje je tko će ostati", napisala je Kosor na Twitteru.

 "Vele da odlazak ministara koristi Andreju Plenkoviću. Nikako", dodala je bivša premijerka.

Butković: Nisam znao za odluku ministra Marića

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković komentirao je neopozivu ostavku ministra državne imovine Gorana Marića.

"Nisam znao za odluku ministra Marića. Čuli ste njegove razloge i ja to ne želim komentirati", kazao je Butković, prenosi N1.

Zdravko Marić: I meni su udarali na obitelj, ali našao sam snage prebroditi to

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je ostavku.

"Nisam bio upoznat s detaljima, njegova odluka, on je to elaborirao, sve ste čuli", rekao je ministar financija Zdravko Marić.

"Bilo je jako puno udaraca ispod pojasa i na obitelj, nekako sam pronašao unutarnju snagu i ljudi koji su meni bliski i moja obitelj da to na neki način sve podnesemo i to je jedino što mogu reći. Ne bih se uspoređivao ni s kim, svatko od nas ima svoje specifičnosti", rekao je Marić, prenosi N1.

Beus Richembergh: Vlada se trese

Zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh za N1 je komentirao ostavku ministra državne imovine Gorana Marića.

"Počela je igranka, vlada se trese, ovo je vjerojatno jedna od posljedica medijskog pritiska i onoga što se radi u saboru i parlament je postao dosta krupno poprište rasprave o vladi. Premijer po svaku cijenu želi izbjeći rasprave o vladi i nastoji da ministri sami podnesu ostavke", rekao je Beus Richembergh.

SDP: Najbolja i najpravednija rekonstrukcija vlade bila bi novi izbori

Komentirajući ostavku ministra državne imovine Gorana Marića, glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas u ponedjeljak je izjavio da bi najbolja i najpravednija rekonstrukcija vlade bila novi izbori.

"Umjesto da jedan po jedan aferama opterećeni ministar odlazi iz vlade, smatramo da bi najbolja i najpravednija rekonstrukcija bila - novi izbori. Ovakva vlada nije izraz volje birača i zbog tog građani gube povjerenje u politiku i svakodnevno napuštaju državu'', poručio je Vukas u ime stranke nakon Marićeve neopozive ostavke.

Saborski zastupnik i čelnik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras na svom je Twitteru objavio: "Raspad sistema u Vladi. Kada će ostavku podnijeti najodgovorniji Andrej Plenković?"

Most: Ostavka Marića je iznuđena bez odgovora na pitanja o korupciji

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je u ponedjeljak, komentirajući ostavku ministra državne imovine Gorana Marića, kako je to iznuđen potez, a da pritom javnost nije dobila odgovore na pitanja o mogućoj korupciji.

“Marićeva je ostavka još jedan u nizu iznuđenih poteza, a javnost opet nije dobila odgovore na pitanja koja su mediji postavili. Nije poanta odlazak s dužnosti, to je nužnost. Potrebno je podastrijeti račune javnosti vezano uz prozivke za moguću korupciju", poručio je Grmoja u ime svoje stranke.

"I Marić i Lovro Kuščević vraćaju se u Hrvatski sabor nakon što ih se premijer očigledno odrekao. Sad moraju dokazati svoju lojalnost stranci i premijeru, i to već na glasovanju o svojim nasljednicima", kazao je Grmoja i dodao kako će svi ovi događaji, pa i povratak prozvanih ministara u sabor, samo ojačati dojam da je parlamentarna većina sagrađena na nizu interesa i ucjena.

"U svakom slučaju, čini se da afere ove vlade ne jenjavaju, pa ovo ljeto nećemo imati ni sezonu kiselih krastavaca", ocijenio je Grmoja.

IDS: Marićeva pozicija bila je neodrživa, zašto institucije nisu reagirale

Saborski zastupnik i glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza izjavio je kako je njegova pozicija bila neodrživa, a ostaje otvoreno pitanje zašto i u ovom slučaju državne institucije nisu na vrijeme reagirale.

"Pozicija Marića bila je neodrživa, no otvoreno je pitanje zašto i u ovom slučaju institucije nisu na vrijeme reagirale - da mediji nisu radili toliki pritisak, taj bi slučaj otišao pod tepih ili se pak uopće ne bi otvorio", kazao je Sponza.

Glavni tajnik IDS-a smatra kako jedan od najvećih prioriteta Hrvatske mora biti jačanje institucija i ozbiljan rad na njihovom osamostaljivanju. 

"Unatoč ostavci, i dalje ostaje glavni problem, a to je vlada koja je rezultat prevare birača", poručio je Sponza. 

Mrak Taritaš: Ovu vladu karakteriziraju ministri s greškom

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ustvrdila je kako ovu vladu karakteriziraju "ministri s greškom", pa je izvanredne izbore trebalo raspisati još prije dvije godine.

"Ovu vladu i premijera Plenkovića karakterizira neodlučnost, ministri koji su redom 'roba s greškom' i kada ih se ulovi duboko do lakta u pekmezu pravda se da je netko nešto krivo shvatio, razgovara i gledaju papiri, ali onda kada više nema nazad oni daju ostavke", izjavila je Mrak Taritaš Hini.

"Biti okružen s toliko ministara kojima nije problem to što rade nego im je problem kada ih mediji otkriju je apsolutno naopako", ocijenila je Mrak Taritaš dodavši kako to pokazuje da smo još prije dvije godine, kada je Most napustio vladu, bili spremni za izvanredne izbore, a sada je to još i jasnije.

Čelnica GLAS-a smatra da će idućih godinu dana proći bez ozbiljnog rada i reformi tijekom koje će najvažnije biti da nitko od ministara ne dođe na naslovnice novina, što nema smisla. "To će biti samo kozmetika, umivanje lica bez sadržaja", kazala je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara