Reakcije na uhićenje Saddama Husseina

SVJETSKI čelnici pozdravljaju u nedjelju uhićenje bivšeg iračkog predsjednika Saddama Husseina izražavajući nadu kako će ono značiti nov poticaj uspostavi mira i stabilnosti u Iraku.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan izjavio je u nedjelju da uhićenje Saddama Husseina pruža "novi elan u tražnju mira i stabilnosti u zemlji".

"Glavni tajnik smatra da je uhićenje Saddama Huseina koji je utjelovljavao bivši režim, važan događaj", rekao je njegov glasnogovornik Fred Eckard. Prema riječima samog Annana, koji je u više navrata kritizirao američku strategiju u toj zemlji, "uhićenje pruža priliku davanja novog elana u uspostavi mira i stabilnosti u Iraku, na temelju globalnog i potpuno transparentnog procesa".

Uhićenje iračkog čelnika će pridonijeti jačanju sigurnosti u Iraku, izjavio je u nedjelju ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov. "Rusija računa da će uhićenje Saddama Huseina pridonijeti jačanju sigurnosti u Iraku i aktiviranju procesa političkog rješenja situacije pod okriljem UN-a", rekao je Ivanov.

Francuska je izrazila zadovoljstvo uhićenjem Sadama Huseina, a predsjednik Jacques Chirac ocijenio ga je važnim događajem "koji treba znatno pridonijeti demokratizaciji i stabilizaciji Iraka". On je naglasio da je njegova zemlja spremna preuzeti svoje mjesto u obnovi Iraka.

Šef talijanske vlade Silvio Berlusconi je u telefonskom razgovoru s predsjednikom Georgeom W. Bushom izrazio zadovoljstvo uhićenjem iračkog diktatora, rekao je njegov glasnogovornik. "Sada kada je oružje masovnog uništenja pronađeno, možemo i moramo okrenuti stranicu", izjavio je Berlusconi u interviewu za list Il Foglio.

I šefovi nordijskih zemalja su zadovoljni uhićenjem bivšeg iračkog predsjednika. "S velikim olakšanjem smo primili vijest o uhićenju Saddama Huseina", rekao je švedski premijer Goeran Persson. Danski premijer Anders Fogs Rasmussen je rekao da je oduševljen tom iznimno dobrom i važnom viješću, dok je finski premijer Matti Vanhanen izjavio da "sada imamo razloga misliti da bi se moglo pronaći oružje za masovno uništenje".

Turski ministar vanjskih poslova Abdulah Gul je rekao da Saddamovo uhićenje otvara novu eru u Iraku gdje više nema niti jedne prepreke za uspostavu demokratskog režima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vijest o uhićenju Saddama Husseina izazvala je na Bliskom istoku podijeljene reakcije - od oduševljenja Izraela, do tuge i nevjerice u Jordanu i na palestinskim područjima.

Izraelski premijer Ariel Sharon nazvao je u nedjelju američkog predsjednika Georga Busha, čestitavši njemu i američkom narodu na uhićenju bivšeg iračkog čelnika Saddama Husseina.

"Predsjedniku Bushu sam rekao da je ovo veliki dan za irački narod, za sve koji se bore za slobodu i pravdu i one koji se protive terorizmu", rekao je Sharon.

Nevjerica i tuga zavladali su među Palestincima nakon objave vijesti o Saddamovom uhićenju. Bivši irački čelnik bio je za brojne Palestince heroj, koji se protivio Izraelu i njegovim saveznicima, a cijenili su ga i zbog pomoći obiteljima palestinskih žrtava tijekom ustanka.

"Ovo je crni dan za povijest", rekao je Sadiq Husam, taksist u Ramallahu na Zapadnoj obali. "Ne kažem to zato što je Saddam Arap, nego stoga što je jedini rekao ne američkoj nepravdi na Bliskom istoku", dodao je Husam.

Vijest o uhićenju pozdravio je i Iran. "Vrlo smo sretni zbog uhićenja i zahvaljujemo Bogu na tomu", rekao je iranski ministar obrane Ali Shamkhani.

Jordanci su tu vijest primili s mješavinom šoka, nevjerice i ljutnje. Ona se brzo proširila tom Iraku susjednom zemljom, gdje većina stanovnika doživljava Sadama kao "svearapskog idola i spasitelja Palestine".

"To je veliki udarac za sve Arape", izjavio je jedan stanovnik glavnog grada Amana. "On je možda i bio diktator, no mogu mu suditi samo Iračani, a ne okupatori", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara